JENNY PERSSONS KRÖNIKA Den konstiga lärdomen folk försökt pracka på mig är att det är meningen att man ska vara lycklig. Att målet med livet skulle vara att det ska vara enkelt, smärtfritt och lyckligt. Det är världens största livslögn som så många går runt och tror på. En hel industri finns det, till och med, som går ut på att människor (oftast kvinnor) ska hitta sin inre glädje, styrka, energi, lugn, självkänsla. Och som går ut på att folk ska må dåligt för att de inte har hittat allt det där.

Jag tänker att det visst vore trevligt om man skulle lyckas må bra under så många av livets dagar som möjligt. Men ärligt talat är ju ganska många av dagarna just ingenting. Särskilt nu när man börjar bli gammal och alla starka känslor liksom börjar mattas av. Så finns det dagar då man liksom bara går runt och är. Man mår varken bra eller dåligt. Man bara är.

Och så finns det dagar som är skit. Perioder då man liksom tror att man aldrig någonsin kommer att känna genuin glädje igen. Ja, och så ibland får man ju söka hjälp hos sjukvården eller så väntar man bara tills det går över eller så låtsas man att man mår bra fast man egentligen inte gör det bara för att man tror att alla andra mår då himla bra och att det är någon fel på en själv som är så himla sorgsen. Fast att alla är det ibland. Alla mår skit ibland och det är så härligt att tänka på!

Jag lyssnade på en intervju med författaren Linda Skugge i veckan. Hon har precis skrivit en bok som handlar om vad som händer när ens barn växer upp och livet plötsligt blir lugnt och friktionsfritt. Att många då får svårt att uppleva mening. Själv hade hon skaffat två krångliga raskatter när barnen blivit stora. Funderade på två krångliga hundar också. Hon behövde motstånd, krångel, kaos för att känna glädje och mening, sa hon.

Följer man Pigge Werkelin någorlunda så ser man det tydliga mönstret i vilket han tycks arbeta, nämligen mot motstånd. Säger någon att någonting inte går, så måste han bevisa motsatsen. Säger någon att han inte får, så måste han göra det. Sedan länge är Helagotland.se´s chefredaktör Mats Pettersson en av Pigges källor till livslust. Det är så smart uttänkt eftersom Mats ju är chef och alltså kan ställas ansvarig för allt som öns största nyhetskälla skriver om. Bara en enkel artikel med information om något bygglovsärende eller så, kan Pigge vända till ren och skär livslust. Känslan av att vara motarbetad, att någon snudd på vill honom ont, verkar få Pigge att gasa ända in i kaklet.

För att kunna må bra måste du veta hur det är att må dåligt. För att uppleva flyt måste du ha upplevt motstånd, oflyt. Det är det bästa jag har lärt mig i livet. Och vetskapen om att de dåliga dagarna alltid har ett slut och att det finns hjälp att få om de inte går över av sig självt, är också en skön vetskap.

jenny_thomasson@hotmail.com