Krönika Så var det då tänkt att jag nu skulle skriva en riktigt mysig julekrönika som ni skulle få njuta av såhär dan före dan. Vi skulle ha klätt julgranen ikväll (torsdag), huset skulle ha varit nystädat och barnen lyckliga över jullovet som startade i dag.

Som vanligt blir det sällan som man tänkt sig och istället har lillpojken varit hemma sjuk hela veckan, huset har inte städats på flera veckor eftersom vi brukar spara på oss skit såhär i december för att det ska bli skillnad när man väl julstädar. Och ingen gran blev klädd eftersom alla blev osams och ingen hade lust att ta in det jävla trädet.

Och istället för mysiga julkänslor har jag rätt dåligt samvete över mitt humör i kväll. Lite ångest för att julklapparna inte ska duga och allmän oro i kroppen över sakers tillstånd.

Så istället för att skriva mysig julkrönika har jag suttit och gjort en låtlista till min dotter på Spotify i kväll. Hon har ärvt min sångröst, vilket är oerhört glädjande eftersom det är det enda jag hade hoppats på att barnen skulle ärva rakt av. Och jag vet ju att jag själv lärt mig sjunga genom att lyssna och härma så nu får dottern en lista av mig i julklapp, med röster hon ska lära sig av. Och jag samlar i listan alla de kvinnor jag lyssnat på sedan jag var mycket liten och inser att det är mer än sångteknik som dottern kan lära av. Lill Lindfors, Marie Bergman, Carola, Aretha Franklin, Robyn, Marie Fredriksson, Alanis Morissette, Marit Bergman, Säkert!, Sugarbabes, Mary J Blige, Those dancing days, Sahara Hotnights, Helene Sjöholm, Tracy Chapman, Dolly Parton. Alla de där musikerna som killarna skattade åt, om ni minns. Alla de där som liksom var ”för” av någonting. För kommersiella, för töntiga, för seriösa, för lugna, för finstämda, för hurtiga, för ytliga. Alla dom samlar jag i min lista och ger till min dotter.

För henne blir det inte alls på samma sätt. Kvinnor har dominerat dansgolv och listor sedan hon var mycket liten. Tjejer dominerar bloggarna, Instagramflödet och Youtube. Och år 2017 tog vi kvinnor i de äldre generationerna ett rejält kliv framåt vad gäller att freda våra döttrar och framtida generationer från övergrepp som hittills varit normaliserade.

Och se där! Till tonerna av Nancy och i tankarna på min dotters ljusnande framtid kommer julkänslan smygande. Det blir nog bra ändå det här hörrni! Jag får väl släcka lamporna så inte skiten syns. God jul på er!

You keep playing where you shouldn’t be playing

And you keep thinking that you’ll never get burnt, ha!

I just found me a brand new box of matches, yeah

And what he knows you ain’t had time to learn

These boots are made for walking,

And that’s just what they’ll do

One of these days these boots are gonna walk all over you

jenny_thomasson@hotmail.com