Krönika Sitter vid 2019 års början och funderar på om det finns och om det någonsin kommer att existera jämlikt sex mellan heterosexuella män och kvinnor.

Idag handlade det om den unga bordtennisstjärnan som hoppade av landslaget för att hon inte orkade med mer sexistiska kränkningar från förbundskaptenen. Och om finansmannen som anklagas för att ha våldtagit en medvetslös kvinna. Hans kompis har filmat övergreppet.

Igår var det en annan kvinna. En annan man som hade förgripit sig. Och när jag i frid och ro sitter och nördar lite kring Andra världskriget kommer jag över en Wikipediasida som berättar om att Röda armén använde våldtäkt som massförstörelsevapen när de tog över östra Tyskland och våldtog två miljoner kvinnor och barn varav 240 000 dog i sviterna av övergreppen.

Ibland är det så fruktansvärt tungt att bära allt det där. Vetskapen om vad män gjort och gör mot kvinnor dagligen överallt i hela världen. Så konstigt att något vi frivilligt ägnar oss åt används som vapen och krigföringsmetod för att döda och skada andra kvinnor.

Sexdockorna är på bred frammarsch också. Alltså dockor formade som kvinnor (och barn) som är till för män att ”göra vad de vill med” för ”hon säger aldrig nej”. Så marknadsförs dessa dockor. Och jag hoppas verkligen att 2019 blir året då vi kan börja prata om mäns sexualitet istället för alla genvägar runt omkring den. Som sexdockorna och bordellerna och våldsporren och alla andra skadliga saker som vissa män ägnar sig åt på det sexuella planet och som sällan ifrågasätts. Vi måste börja prata om varför de gör det. Vi måste börja undersöka vad det är som gör att en människa vill ligga med dockor/människor som man kan göra vad man vill med. Vi måste prata om varför vissa män, trots att också de har vetskapen om att kvinnor dagligen misshandlas och våldtas och kränks och säljs och köps och utnyttjas, tänder på att se just dessa saker skildras i porrfilmer. Och vi måste prata om vilken typ av hjälp som dessa behöver.

Vi måste också börja prata om varför vissa (hetero)män inte tycks kunna eller vilja tillfredsställa kvinnor. Allt hänger ju ihop i slutändan. En man utan intresse nog för att lära sig hur man tillfredsställer en kvinna eller intresse ens för hur man uppför sig för att kunna umgås med kvinnor, kan ju lika gärna vara med en docka. Eller ta sig rätten att köpa kroppar. Eller ta en annan människa med våld. En man som ser sin sexualitet som den enda och som ser det som en mänsklig rättighet att få ha sex, det är en potentiellt farlig man. Och dessa män måste få hjälp i tid.

jenny_thomasson@hotmail.com