Krönika Så fort det rapporteras om någon pedofil i närheten så blir jag såklart nervös. Jag har ju barn. Bara nu i kväll läste jag om en och sedan tog det mig cirka tre minuter att få fram pedofilens namn och adress och telefonnummer. Jag hittade även domen och det är bara en tidsfråga innan även en bild på personen landar på forumet.

För något år sedan släpptes en sajt där man kan gå in och söka på ett namn och om det finns en dom på denne person så kan man ladda ner den domen mot betalning. Skandalomsusad när den kom såklart, men nu har stormen lagt sig. Redan då oroade sig folk över konsekvenserna. Att man aldrig skulle kunna bli förlåten för sina synder och sådär.

Efter #metoo oroar sig vissa också så väldigt mycket för det där med att bli straffade för evigt. Man tycker synd om tv-männen när de gråter ut om att de aaaaldrig meeeer kommer att kunna jobba. Grejen är att sedan internet gjorde intåg i våra liv så ligger allting redan där ute. Har du en dom på dig eller bara det ryktas om dig, så finns det där ute, i någon skvallertråd på nämnda forum eller vid någon domstol att ladda ner eller via sajten som erbjuder nedladdning av domar. Adress, telefonnummer, om du är med i någon förening, om du någon gång synts i media. Allt finns där, för evigt.

Men grejen är ju att de flesta blir förlåtna. Särskilt när det gäller män, så har människor en fallenhet för att förlåta och gå vidare.

En av Sveriges största podcasts drivs av en man som är dömd för sex med barn. Sveriges absolut största Youtuber hade för bara något år sedan en blogg där han onanerade offentligt på olika platser varje dag. Där han hängde ut tjejer han hade haft sex med och där han var så svinig att inget liknande någonsin skådats tidigare. Nu underhåller samme man alla era barn på Youtube och allt är frid och fröjd. En av Sveriges största manliga artister som förekommit på tv hela hösten är dömd för sexuellt ofredande. En känd komiker som i en podcast hotade att sexualmörda Aftonbladets Åsa Linderborg turnerar åter runt om i landet.

Vi förlåter och går vidare, fast vi vet allt om varandra. För vi är människor, liksom. Vi vet att alla gör fel ibland. Sedan spelar såklart vissa faktorer in. Har man bett om ursäkt och lovat förändring så är det större chans att åter välkomnas in i värmen än om man intensivt förnekar. Och självklart är det svårare att återfå ett arbete om man blivit sparkad på grund av mobbning och samarbetssvårigheter. Ens prestationer kan dock inte baseras på vilka domar man har på sig eller vilka rykten som går om en. Är man en duktig musiker, intervjuare eller youtuber så är man, oavsett vilka brott man har begått. Särskilt män.

jenny_thomasson@hotmail.com