Krönika Ingvar Andersson (GA) Det gymmas som aldrig förr. Nya gym växer fram. Miljarder läggs på gymkort. Många är de som vill vara med och dela på kakan. Nu är det dags för en nyetablering i Östercentrum. Det är den kände Jan Emanuel Johansson, företagare inom vård- och behandlingsbranschen, som ser möjligheten att tjäna ytterligare ett antal miljoner. Av bara farten ämnar han även att lägga vantarna på Hassela. Men det skall inte bli ett gym för vem som helst. Enligt programförklaringen ska det riktas till den yngre generationen och även innefatta en särskild tjejavdelning. Släng er i väggen gamla gubbar!

Det är många år sedan jag för fösta gången klev in i ett gym. Då ingick man i den ”yngre generationen”. Nautilus hette stället och låg på Adelsgatan. Hade länge tvekat i det inför detta steg. Gym var för mig något som den forne österrikaren Arnold Schwarzenegger tillbringade sin tid i på den amerikanska solkusten och byggde upp en kropp som hade imponerat på självaste Tarzan. Inget för vanligt folk med andra ord. Men jag tog risken. Sedan har det rullat på. Arnold skulle hånskratta åt resultatet. Men så går det när man har brist på både viljeinriktning och olagliga muskelfrämjande preparat.

Det är flera etableringar på gång som kan tyckas lite överflödiga. Jag tänker på livsmedelsjätten Lidl som ska flytta in i en bilaffär på Skarphäll. Behöver vi verkligen ytterligare en butikskedja som saluför dagligvaror? Och så handlar det om en come back. Europamöbler ska breda ut sig i den gamla telefonfabriken i norra Visby. Platsen är väl vald, till skillnad från Lidl och Skarphäll. Det kan bli för mycket av det goda. Jula är ett bra exempel.

Däremot har jag inget emot att det är gott om apotek. Man behöver inte gå långt om man behöver något receptbelagt. Men skall alla överleva? Det innanför Österport har redan bommat igen. Handlar det om piller mot huvudvärk eller pulver mot halsbränna så finns det i vilken livsmedelsbutik som helst. Vad jag skulle önska är att apoteken även saluförde Bacchus safter. Det är väl själva fan att man ska behöva trängas i Östercentrum om man vill ha en flaska Baileys till lördagsfikat. Det är verkligen på hög tid att alla dessa välavlönade EU-byråkrater, som häckar i Bryssel, tar ett vettigt beslut. Vill Ingvar Andersson, och fler med honom troligtvis, ha en flaska Baileys eller två buteljer 15-procentig glögg till jul, så låt honom handla det på närmaste apotek. Eller ännu bättre hos Ica-Maxi eller i Wisborgshallen.

Till sist ett ljus i höstmörkret. Malmö FF har säkrat sitt 20:e SM-guld. Firar med örtte och rågbulle.