Något extra tillskott i julklappskassan är att glömma. Virrpannorna i Svenska akademin har varit i luven på varandra så till den milda grad att det inte blir något Nobelpris i litteratur. Hoppet står nu till Regionens kulturpris som är på futtiga 20 lakan. Inte mycket att hänga i julgranen om man ska fixa sjysta klappar till avkommorna. Men varför skulle just jag prisas, när inte ens Risto Leino eller Ingmar Bergman lyckades med detta? Nåja, Laubon har ännu chansen.

Mina ”meriter” ligger på ett annat plan. Efter månader av intensiv träning så satt ”Kråkan” (en mycket klurig yogapose) som en laxfärgad undertröja. Men säg den lycka som varar. Instruktörerna Åsa Hedqvist och Teresia Björkqvist bytte helt fräckt ut hela programmet. Bortflugen var kråkan. När nya droppar tillkommer, tvingas gamla över kanten. Och för att riktigt jävlas så dammade duon av en tidigare övning som kallas ”Sjöjungfrun”. En kufisk figur som man inte fjällar av i första taget.

Så till något helt annat. Efter Berlinmurens fall splittrades Europa i en mångfald av stater. EU skulle svara för fred och sällhet. Allt det kalla och ondskefulla ett minne blott. Nya tider, härliga tider! Svenska politiker var snabba att skrota försvaret. Nåja, man lyckades inte fullt ut, Frälsningsarmén höll grytan kokande. Tankarna går till Münchenöverenskommelsen 1938. Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain återvände efter mötet med Hitler och Mussolini, slog sig för bröstet och utbrast: ”Fred i vår tid!”. Och nu har Donald Trump och Kim Jong-un skakat tass och käkat glass i Singapore…

Av historien lär man om framtiden. Politikerna har börjat darra på manschetterna. Försvaret ska rustas upp igen. Värnplikten återinförs. Skrotade P 18 återuppstår som en fågel Fenix ur askan. Min gamle lumparkompis Carl XVI Gustaf var här och skötte återinvigningen. Kungen och jag lyckades bra i det militära. Vi uppnådde befälsgraden som slutar på ”ral”. Jag fick en pinne på kragen. Tjabo en hel lövhög.

Jag hamnade på P 18 efter mönstringen. Kungen närmare slottet, kanske rent av i Högvakten. Värnplikten var ett förlorat år. Marschera, skjuta och polera på en stridsvagn, hur kul var det? Motbjudande som Kalles kaviar på en nygräddad kanelbulle. Enda ljusglimten skulle i så fall vara att man fick grundlig kännedom om hur man sträcker ett sängöverkast. Knäppte man dit en 50-öring på morgonen så studsade den ännu vid dagens höjdpunkt. Middagsvilan. Den svenske monarken och 809 Andersson från Barlingbo vet alltså hur man skapar spänning i sängen. En bragd värd en utmärkelse.