Ofta händer det sent på kvällen bortbjuden på fest, med hitresta fastlänningar bland gästerna. Man kan ha det hur trevligt som helst, men så kommer frågan som måste vara den mest korkade i världshistorien.

Som den nyhetsjägare jag är måste jag då oftast svara att det händer ovanligt mycket på Gotland – och det under alla årstider. Även den tid då sommargotlänningarna har åkt hem och skattar sina pengar, men lite lägre, på fastlandet. Nyligen skrev GA under en och samma vecka om stökiga gäster som blivit slagna med hammare utanför en krog av personalen. Vi skrev också om den pågående upprustning som Försvarsmakten gör och skärpt beredskap, där "Brorakan" mellan Bro och Väskinde ingår som en strategisk landningsplats. Där landade en Jas, bara 30 meter framför fötterna på mig i ett öronbedövande dån – dagen innan jag träffade polisens coldcasegrupp och mordutredare som jobbar med att topsa och hålla förhör för att lösa hotellmordet.

Samma vecka fick jag dessutom en kväll på jobbet tipset, som jag tyckte lät för bra för att vara sant. Men det visade sig otroligt nog stämma: Två män hade olovligen tagit sig in på Solbergabadet, och de vägrade tydligen att gå därifrån. Lokala polisen tillkallades, för att bringa ordning. För kvällen var de förstärkta av rikspolischefen Dan Eliasson, ute på praktik i verkligheten på "skarpt" uppdrag.

När jag skrivit klart ringde jag till TT, Tidningarnas telegrambyrå, och berättade min story. Nyhetsredaktionen vrålade av skratt och jag lovade mejla upp min text. När jag nästa dag googlade på Gotlands Allehanda och rikspolischefen visade det sig att fastlänningar från norr till söder kunde se vad vi på Gotland gör på vintern. För jag tror att landets samtliga redaktioner hade saxat min text om hur det hettade till i den gotländska bastun.

Den kommande veckan brakar dessutom "kriget" löst. Under försvarets storövning Aurora 17 deltar 20 000 man. Amerikanska marinkårens helikoptrar lyfter från Bunge och fallskärmstrupper fälls över Väskinde och ytterligare någon socken.

Som motreaktion arrangerar Ryssland den ännu större övningen Zapad där, enligt försvarsalliansen Nato, 100 000 ryska soldater väntas öva i ett par veckor.

Olustigt tycker jag att det känns och försöker koppla av med lite svampplockning och att boa in mig i trygghet i form av ett nytt kök. Men för er fastlänningar som inte tror att det händer något rekommenderar jag en resa till Gotland under lågsäsong. Förbered er på action!