Solen sänker sig som ett eldrött klot i havet långt där ute vid horisonten. De höga gräsen vajar i den ljumma brisen, precis som då. Från denna yttersta utpost i havet blickar vi ut över Bredsandsuddes flacka strand. Här satt vi nyförälskade för precis 22 år sedan och drack vin i sanddynerna. Det är en märklig känsla att vara här igen. Nu är vi tillbaka på Gotska Sandön – med två nyfikna tonåringar och egen familj. Så mycket har hänt på dessa år. I glädje och sorg. Vi har mist tre av våra föräldrar, men köpt hus och vår trädgård har blivit ett livsverk.

Nästa kväll fylls Sandöns lilla kapell till sista bänk, när prästen Johan ringer i klockan. En av besökarna ser ut som Sean Connery på äldre dar. Han har med sig ett munspel och sjunger en helt fantastisk sydstatsblues. Alla klappar takten och det är ett av den här sommarens Halleluja moments.

Trots det sämsta vädret sedan 1993 tycker jag ändå att årets sommar har bjudit på många sådana Halleluja-stunder. Som att min pizzaugn äntligen blivit klar. Jag är absolut ingen murare, men nu står den färdig på tork medan bruket hårdnar. Det är nu på sommaren man ska bygga framåt. Lite extra D-vitamin på näsan ger ork och energi. Det är på sommaren man ska dra upp planer och rita kartan för hösten. Jag hoppas på många italienska pizzakalas med släkt och vänner i vår trädgård.

Ett annat Halleluja moment bjöd vår snart antika bil på i sommar. Ja, bil och bil. Ibland, när jag häver in diverse last i skuffen, tänker jag att den borde registreras som traktor. I början på sommaren la fläkten av. Varma dagar blev bilresorna outhärdliga utan både AC och fläktsystem. En ny fläktmotor kostar 2 800 kronor – ungefär bilens värde om den läggs ut på Blocket.

Jag kollade säkringarna, men de såg hela ut. När fläkten skulle beställas chansade jag på att ändå först byta säkring. Halleluja! Två kronor och fläkten fungerade. Det är mitt livs billigaste bilreparation.

Men här på Gotska Sandöns öde stränder finns inga bilar, förutom personalens fordon. Medan vi vandrar flera mil hinner många tankar tänkas. Grova ekstycken från fartyg som förlist för länge sedan, sälkäkar med kraftiga tänder och grånade tallar förvridna som strandade skepp i skogen ger dimension. Vissa av tallarna slog rot för 1 000 år sedan. I jämförelse känns våra 22 rätt så fjuttiga. Till Sandön kommer vi tillbaka, Halleluja!