Krönika (GA) Jag har köpt en lägenhet som ska totalrenoveras. Med andra ord har jag varit tvungen att välja kakel, klinker, golv, tapeter, vitvaror – rubbet. En tidskrävande process, tänker du? Oh nej. Jag valde alltihop på ett par timmar. Ingen beslutsångest, inget grubbel. Jag bara pekade på det jag ville ha och gick till kassan.

Låter det svårt? Hemligheten är att vägra reka marknaden. Vägra åka till ett annat ställe eller googla. Du går helt enkelt in i en butik och där står fyra diskmaskiner som har rätt bredd. Då väljer du omedelbart en av dem.

Poängen med metoden är att den ger minimalt med ångest. Du fattar ett snabbt beslut och sen tänker du inte mer på saken. Inget grubbel. Om diskmaskinen visar sig vara ful och skramlig känns det kanske lite tråkigt, men inte lika tråkigt som om du hade ägnat en månad åt att leta upp den perfekta diskmaskinen. Smällen blir så mycket hårdare när fallet är högt.

Men blir det inte väldigt dyrt? Inte nödvändigtvis. De vanliga butikerna tar sällan in lyxvaror. Och det är lätt att lura sig själv att det är billigare att handla på nätet. Sen bekräftar man sig själv genom att tycka att det var ett himla bra köp. Men det är inte säkert att det stämmer. Samma pryl kan lika gärna stå och damma i närmsta butik med stora röda kryss över prislappen.

Vägra reka-metoden går att applicera på många andra områden. Mina barn har aldrig stått i kö till någon superpopulär kravmärkt genusförskola. De har gått i de förskolor och skolor som de har hamnat i automatiskt. Det har varit utmärkta verksamheter. Och jag har inte grubblat en sekund på hur det skulle kunna vara på en annan förskola. Utan val, inget grubbel.

Ett annat område är pensionssparande. Här har vi ett val som kräver en enorm ansträngning att sätta sig in i, kombinerat med en överhängande risk att ditt val i slutändan visar sig vara ofördelaktigt. Detsamma gäller valet av vem som ska leverera din el och ditt bredband. Oändligt tråkigt att försöka begripa vad alternativen går ut på. Ännu tråkigare att upptäcka att man trots allt förarbete valde fel.

Om en vecka är lägenheten klar. Jag pratar med en kompis om det här med vitvarorna och han vill genast veta vilka märken jag har valt. Jag inser att jag inte kan komma ihåg ett enda fabrikat. Jag kan inte ens se någon av maskinerna framför mig. Men jag är ganska säker på att de hade rätt mått. Och om inte, har jag skickliga hantverkare som inte är rädda för att såga lite i köksinredningen.