Logga in
Logga ut

Kränkta troll ylar om yttrandefrihet

Det var komikern Magnus Betnér som sade det. Jag önskar att det hade varit jag, för det är så rätt:

”Det var inte bättre förr, folk har alltid varit dumma i huvudet. Men förr fanns inte Facebook så då slapp man se det”.

Jag har känt så länge. Men det blev inte bättre efter att ha läst kommentarstrådarna på Facebook efter de omskrivna händelserna i Fårösund.

Missförstå mig rätt. Sexuella trakasserier och ofredanden är aldrig acceptabla. Men jag tycker inte heller att det är acceptabelt att kalla folk för horungar, hota med våld eller sprida rasistisk och nedsättande dynga utan att reflektera över vad som är sanningen.

GA:s nyhetschef Eva Buskas skriver det bra i sin tidning i dag:

”Vad som är sant eller inte verkar inte längre spela någon roll. När sanningen kommer fram har Facebookanvändarna hittat nya skandaler att dela”.

Möjligheterna med de sociala medierna i dag, snabbheten och delningsfunktionerna, är enorma. Kraften i en enda statusuppdatering går inte att förutse. Vadsomhelst kan bli viralt, och ju fler gånger något delas desto ”sannare” blir det.

Medier, däribland Helagotland.se, anklagas för att mörka händelser. Begåvningsreserven anklagar oss för att arbeta i maskopi med polisen, med Säpo, med regeringen.

Det hade kunnat vara underhållande om det inte vore så deprimerande.

När vi tvingas stänga av kommentarsfunktionen på vissa artiklar är vi åsiktspoliser och pk-media, och kränkta internettroll ylar om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet trots att de inte ens orkat googla på innebörden av något av de orden.

Så vad kan man göra? Vad kan vi göra?

Jo. Vi kommer att fortsätta skriva om nyheter på ett objektivt sätt. Vi kommer att skriva det vi vet, och det som är sant och går att kontrollera.

Vi kommer fortsätta att ha våra kommentarsforum öppna så långt det går eftersom jag tror att debatt och öppenhet är viktigt i en demokrati.

Men vi kommer inte att tulla på våra principer om respekt och allas lika värde.

För man får vara hur korkad som helst i en demokrati. Men när dumheten går ut över, kränker och skadar, andra människor är gränsen passerad.

 

 

Regionens sjabbel drabbar barnen - igen

Hanteringen av Västerhejde skola hör inte till Region Gotlands finaste exempel på hur saker ska skötas.
Och det är först och främst barnen som drabbas, och även personalen.

Jag vet eftersom jag har två barn som går där.

LÄS MER: Tvingas till längre skoldagar efter räknefel

Det har gått snett hela vägen. Från det att regionen i årtionden blundat för arbetsmiljöproblemen och de nedgångna lokalerna, helt utan plan för barn och personal, samtidigt som skolan fyllts på med allt fler elever. Det var engagerade föräldrar som lyckades åstadkomma förändringen genom att sätta press på politikerna.

Anledningen att man sköt på renoveringen år efter år efter år var att man utredde om en ny skola skulle byggas någon annanstans. Den utredningen kostade fyra miljoner och ledde till precis ingenting. Jo, att renoveringen försenades och att barnen drabbades och att skattepengar gick upp i rök.

När renoveringen väl gjordes lyckades man inte säkerställa att eleverna fick den undervisning de har rätt till enligt skollagen eftersom skolskjutsarna till evakueringsskolan gick på lektionstid.

Detta fortsatte under hösten, trots att personal påpekat detta har det dröjt till nu att åtgärda probemet.

Tilläggas kan att barnen fortfarande inte har någon matsal, utan får äta i bygdegården som saknar kök och knappast är anpassad för skolluncher. Skolbiblioteket, som ska finnas enligt skollagen, saknas också och ingen plan för detta finns kommunicerad.

”Säll är den som har till rättesnöre att man nog bör tänka efter före” skrev Tage Danielsson. En passande beskrivning av hur Region Gotland hanterat Västerhejde skola.

Liberalerna har tappat kompassen

Efterlysning: Liberalerna på Gotland har tappat sin kompass.

På torsdagen kom beskedet att L väljer att hoppa av som medarrangörer av minnesceremonin över Kristallnatten som arrangeras i Visby. 

Överraskande är bara förnamnet. Genom att skicka ut ett pressmeddelande på det sätt man gör, och med andra ord markera MOT ceremonin, är exempellöst.
Kristallnatten blev plötsligt parti- eller blockpolitik på något vrickat sätt.

Liberalerna vill på detta helt missriktade sätt lyfta kommunismens brott mot mänskligheten under 30-talet. Den specifika anledningen till bojkotten formuleras i pressmeddelandet:

"Förbundets ställningstagande baseras på att det gemensamma uttalande som skall läsas upp helt bortser från 1930-talets stora brott mot mänskligheten som begicks i det kommunistiska Sovjetunionen, då åtskilliga miljoner oliktänkande mördades, och ännu fler fängslades, deporterades och torterades".

Det ingen som förnekar det Stalin gjorde. Men Kristallnatten handlar inte om den saken. Det är en manifestation mot nazism i alla dess former. Vad Liberalerna åstadkommer med detta är oklart, men inte blir det något gott i alla fall.

Att på detta sätt relativisera nazismens brott bara för att man inte samtidigt uppmärksammar andra brott mot mänskligheten är minst sagt bekymrande.

Agerandet av den gotländska styrelsen (som tydligen mangrant står bakom beslutet) kritiseras inte helt oväntat från många håll. Den fränaste kritiken kommer från det egna ungdomsförbundet:

"Jag skäms över att vi står på samma sida som SD i det här, det är ju sådan retorik man brukar höra från högertroll", säger Anna Hallbom, Liberala ungdomsförbundet.

Det finns väldigt många exempel på mänsklighetens grymheter, fruktansvärda övergrepp som genomförts över hela världen. Dessa ska inte förminskas eller glömmas bort.

Men Liberalerna förminskar faktiskt nazismens systematiska och industriella utrotande av judar genom sitt agerande.

Om någon hittar den försvunna kompassen, hör gärna av er så att vi kan hjälpa de vilsna liberalerna hem igen.

Gotland är dyrt - men trevligt

På Gotland är vi proffs på besöksnäring. Och konstigt vore det annars, eftersom vi är ett av landets absolut populäraste besöksmål.

Men bra kan alltid bli bättre, och den stora enkät som Gotlands Förenade Besöksnäring låtit genomföra är ett viktigt verktyg för att ytterligare kunna vässa vår kompetens inom den här viktiga näringen.

Jag förutsätter att undersökningen kommer att analyseras noggrant och även ligga till grund för gemensamma satsningar för att lyfta de bitar där vi se förbättringspotential, och inte tappa mark inom områden där besökarna är nöjda.

I den positiva änden konstaterar jag att lokalbefolkningen hyllas! Gotlänningar är trevliga, tillmötesgående och gästfria.

Besökarna tycker också att Gotland har mycket att erbjuda förutom sol och bad, och nästan alla ger ett överbetyg i hur nöjd man är med sin senaste vistelse. Familjevänligt, tryggt, och med mängder av intressanta kulturella upplevelser.

På minuskontot hittar vi inte heller några överraskningar. Gotland är dyrt. Eller upplevs i alla fall som dyrt, vilket i slutänden får samma konsekvens för ön som besöksmål. Dyrt att resa hit, dyrt att bo, dyrt att äta, och dyrt att gå på aktiviteter.

Vi som bor här har vant oss vid att glassen är dyrare under högsäsong, liksom maten och den kalla öl man vill skölja ned den med.

Priser på såväl färjor som flyg, boenden och restauranger har alltid varit en stor fråga, och den här undersökningen visar att den diskussionen bör fortsätta.

Men avslutningsvis det mest positiva, priser till trots: Nästan alla kan tänka sig att komma tillbaka inom två år, och kommer dessutom rekommendera andra att åka hit!

Vi tar inte betalt för allt - ännu

I dag måndag kom nyheten att den stora tidningskoncernen Mittmedia ska börja ta betalt, alltså hårdlåsa, (plusmärka kallar de det) allt lokalt material på sina nyhetssajter.

Mittmedia är en av landets största koncerner med stora och välkända varumärken som Gefle Dagblad, Arbetarbladet, Dalarnas Tidning, LT Södertälje, LT Östersund, Norrtelje Tidning och många fler.

Vi på Helagotland.se får emellanåt kritik för att en del av vårt material är låst för digitala prenumeranter, något vi började med i början av förra sommaren. Vissa invändningar handlar om att vi skulle vara i princip ensamma i landet om att göra så, vilket naturligtvis inte är fallet.

Snart är det i princip bara kvällspressen och de renodlade gratis/annonssajterna som inte tar betalt för sin journalistik.

Anledningen att Mittmedia fattar detta beslut är såklart ekonomiskt i slutändan. Koncernen har det tufft ekonomiskt, och något måste göras.

Men man saknar inte argument för sin sak. Att lokaltidningarnas viktigaste säljargument är just lokal journalistik är självklart. Och uppdraget är också viktigt, inte minst ur en demokratiaspekt. Vem ska bevaka det som händer utanför storstäderna om inte de lokala mediehusen?

– Under de här två åren har vi fått så pass många nya prenumeranter att vi är inte längre är beroende av att ha ett visst innehåll öppet. Och vi vet att innehåll om sådant som händer lokalt är lokaltidningarnas stora usp. Därför ser vi det som helt logiskt att välja denna väg framåt, säger Li L’Estrade, innehållsutvecklingschef till Medievärlden och syftar på att man i två år haft en betalmodell.

Trogna läsare av Helagotland.se som inte vill betala de 99 kronor i månaden det kostar att ta del av den journalistik som vår nya redaktion GT/Helagotland.se tillsammans med Gotlands Allehanda producerar har säkert märkt att vi börjat låsa mer material aktivt, istället för att låta det ligga bakom en frekvensmodell.

Och om detta har jag skrivit förut.

Li L'Estrade säger vidare i intervjun att man testat och utvärderat, och att man inte kunnat se några dramatiska tapp i trafiken på de sajter där man hårdlåst materialet.

Den analysen är jag böjd att hålla med om, för samtidigt som Helagotland.se låst fler artiklar har vi, faktiskt, ökat vår genomsnittstrafik både på desktop och mobil, samtidigt som vi har landets bästa lokala räckvidd med 84.4 procent (Orvesto augusti).

Vi har dock inga konkreta planer på att hårdlåsa allt vi gör. Ännu, ska jag lägga till. För det vi ser är en tydlig trend där fler och fler medieföretag vågar ta betalt för det arbete man gör, och att läsarna/kunderna också är beredda att betala för lokal journalistik med kvalitet.

Höstpremiärdags för Mediabaren!

Jag är en sommarmänniska och har inte mycket till övers för hösten. Krypa upp och unna sig kan andra göra, jag är rastlös och har inte tid att sitta i soffan.
Men allt är trots busväder och vind inte dåligt med hösten. Och en av de saker jag sett fram emot är höstpremiären av Mediabaren som är nu på fredag den 28 september.

När vi sparkade igång Mediabaren förra våren hade vi ingen aning om hur formatet skulle tas emot. En after work med livesända intervjuer, skulle någon ens bry sig?

Men gensvaret blev otroligt. Sedan dess har vi haft en parad av fantastiska gäster som bjudit på sig själva i ett format som inte tidigare funnits på Gotland.

Nu är det dags igen, på fredag är det höstpremiär och återigen har vi hittat tre fina gäster som jag tror att många är nyfikna på!

Lars Thomsson är välkänd för de flesta. Men centerpolitikern är vår nyaste riksdagsman, och på måndagen gjorde han sin första arbetsdag i Sveriges kanske finaste församling.

Susanne Liljenberg är en superentreprenör som brinner för företagande. Hon var med och grundade Granit, som i dag växt till ett jätteföretag. Och nu vill vi veta vad som hände sen, och vad som kommer att hända i framtiden.

Henrik Bergqvist från Pickit, it-företaget som sitter i Visby med hela världen som arbetsplats. De visar att Gotland är stort i världen, och har potential att bli ännu större.

Jag och Simon Frid inleder som vanligt från scen klockan 17.30 i Wisby Strands loungebar, och alla är såklart välkomna!

Den här bloggen kommer handla om aktuella nyhetshändelser. Och en del om inte särskilt aktuella händelser. Dagsformen avgör. Hör gärna av er!


Bor: Vibble


Yrke: Redaktionschef på helagotland.se och Gotlands Tidningar


Intressen: Spelar fotboll i IFK Visby, fotbollsdomare, seglar tvåmänning, och försöker i största allmänhet få tillvaron att bli en dräglig plats att befinna sig i.


Motto: If you have five dollars and Chuck Norris has five dollars, Chuck Norris has more money than you.

  • Senaste blogginläggen

Bloggare

Krönikörer