Logga in
Logga ut

Hopplöst men ändå hoppfullt

Södertälje getto Tror aldrig jag varit så spänd inför ett val och känt sådan osäkerhet som idag. Var nyss och röstade och det kändes otroligt fint och bra.

Är ju en förändring i tongångar och både jobbigt och samtidigt fantastiskt hur vi engagerar oss i politiken idag.

Visst är det ju så att allt på något sätt kommit att handla om Sd och deras ja eller nej sägare. Visst är jag en nej sägare men det beror inte på att jag anser att allt dom säger är fel utan mer hur jag ser på problematiken och deras lösningar.

Tänkte skriva några rader om två punkter ur deras agenda som jag har god insyn i och bra mycket mer kunskap än både herr Åkesson alt Löfven. Två frågor som får Åkesson ja sägare att uttala vill du ha detta eller Åkesson. Som att det enbart finns två val Åkesson eller fortsatta samhällsproblem.

Det första är senaste årens skjutningar. Något Åkesson beskyller på invandare och hans svar är mindre invandring och tuffare tag.

Eftersom jag själv vet var problematiken ligger kan jag säga att invandring i sej har inget med saken att göra. Problemet är den enorma tillgången på vapen. Vapen som kommer från Europa ex Tjeckien eller forna Jugoslavien. En stor del av alla vapen köps i Tjecken där de säljs lagligt och är fullt fungerande men sätter man en splint i dom säljs de lagligt. Med en snabb modifikation kan man göra dom fullt fungerande på nolltid.

Jag förstod redan på 90-taket när jag hade dessa kretsar och personer runt mej att alla vapen kommer skapa problem förr eller senare. Något vi alla sett har skett nu eftersom finns det vapen och personer som hungrar efter makt, pengar eller överlevnad kommer de användas.

Tar vi bort alla invandrare kommer ändå alla vapen fortsätta komma in och istället användas av vita svenska som tar eventuella invandrares positioner i kriminella grupperingar.

Mycket av skjutningarna sker i eller med koppling till förorterna, men förorter har inget med hudfärg eller särskilt mycket med kultur från hemländer att göra. Även om såklart en invandrare har lite svårare att integreras och ta sej ur förorten. Förorter finns i alla länder i hela världen och fenomenet är detsamma. Där samlas alla som har mindre pengar, mer sociala problem och desto mer ojämställt landet är desto svårare är det att ta sej därifrån.

Sverige är inte unikt utan snarare tvärtom då man behöver stå i kö i 20 år för att ta sej ur förorten eller kunna låna fyra miljoner vilket få nyanlända eller andar svenskar som står utanför kan göra.

Vi ser ju en förvärring även hur bostadsområden segregeras i takt med att priser höjs och fokus ligger på att tjäna pengar på egna och nya bostäder. Faktum är att få på den mer lyckade sidan lär vilja se en förändring så hur löser vi det problemet. Istället får vi jobba med symtomen och prata Sd.

De talar om hårda tag som långa fängelsestraff på lösa grunder och militärer i förorten. Något som alla diktaturer och länder med större problem än oss försöker lösa problemen med. Fängelse precis som ungdomsvård i Sverige är skola för tyngre kriminalitet, nya kontakter och alla kommer ut tyngre kriminella och mer arga.

Vi behöver absolut ha tuffa tag men samtidigt måste fångar eller unga komma ut med förutsättningar att lyckas. Tex yrkesutbildningar ihop med krav på skötsamhet annars in igen. Tydlig markering men samtidigt en möjlighet att lyckas.

Hur rätt det än låter så löser princip och moral inget så länge det inte finns en möjlig strategi. Något vi alla missar i all principdebatt idag. Det är rätt i princip men genomförande saknas från nästan alla partier.

Den andra frågan är våldtäkterna som invandrarmän står för. Eller överfallsvåldtäkter som det främst handlar om. Faktum är att jag både sett själv och håller med om att det är sannolikt att invandrare och särskilt vissa grupper är överrepresenterade.

Kom nu ihåg att jag inte är partisk i frågan eftersom mitt största engagemang ligger just i våld och sexuellt våld mot kvinnor. Så jag har inget som helst intresse att försköna något eller föra någon bakom ljuset här.

Grejen är att dåligt integrerade invandare genomför våldtäkter mot främlingar på gatan och då blir det automatiskt en överfallsvåldtäkt. Detta beror på att de saknar tillgång till de rum och platser där de flesta våldtäkter sker. I hemmet, på jobbet, bland vänner eller tränaren för idrottslaget med flickor. Våldtäkter som nästan aldrig anmäls och blir det mot förmodan anmält så kommer sällan någon dömas på grund av vårt fruktansvärt sjuka rättssystem i sexualbrottsmål.

Eftersom jag själv jobbat med flickor och kommit i kontakt med den grymma verkligheten så vet jag hur vanligt det är med våldtäkter eller pedofili. Men då det nästan aldrig kommer fram och ingen vill ta eller tro på problematiken så är det överfallsvåldtäkterna som sticker ut i statistiken.

Ett exempel är ju min favofråga #metoo där vi äntligen började titta något på verkligheten men det snabbt trycktes tillbaka av män som sa kvinnor överdriver, nu får man inte stöta på en tjej ens, nu kommer man bli oskyldigt dömd. Vi fick en snabb inblick i verkligheten men grävde snabbt ner det igen.

Det var tyst bland männen och få stod upp för kvinnan ända tills det var invandrare. Då blev männen hjältar och brann och drevs med sådan kraft. Hur kan det tillåtas och enda svaret är Sd.

För mej är det sexuella våldet lika illa vem som än utför det men tro mej att mörkertalet bland etablerade svenskar oavsett ras är enormt i förhållande till anmäla överfallsvåldtäkter utfört av nyanlända.

Jag skulle gissa på att invandrare i någon grad i högre utsträckning våldtar då de ibland kommer från liknande kulturer vi har på många svenska ”vita” arbetsplatser etc. Hat mot kvinnor, objektifierande, nedlåtande och omänskligförklarande.

Kan ju hoppas att svensk jämställdhet har lett till något som gör att vi våldtar färre men faktiskt inte alls säker då vår tystnadskultur och motstånd mot kvinnor kamp för rätt till sin kropp motarbetas med all kraft. 

Ingen större skillnad det man hör vid vissa fikabord i Sverige eller tex hur vissa från mer kvinnoförtryckande regimer uttalar sej om kvinnor. 

Men visst är det underbart hur vi engagerar oss idag och ingen kan påstå att svenskar är ett slätstruket folk längre. Vi brinner eld och lågor för det vi tror på och kan vi bara slå våra kloka huvuden ihop från höger till vänster så kommer vi göra succe.

Våga prata om det

"Orten" Södertälje Det är kanske ingen överraskning att jag inte är så imponerad av NMR och deras agenda. Självklart har de rätt till sin åsikt men samtidigt är det en åsikt som bygger på att ta andras rätt. Det innebär att om de får igenom det som de vill så är det inte bara en åsikt utan det är grunden för handling som påverkar andras liv och rätt.

Att de fått tillstånd till spektaklet är för mej mycket märkligt eftersom det knappast matchar en demokratis solidariska grunder. De är ju även väldigt tydliga med deras plan för Sverige, den vita rasen, hbtq och lite andra frågor så min fundering är vad beslutsfattarna tänkte att deras närvaro skulle uppnå. På riktigt vad tänkte ni?

För om man ska ge NMR något så är det ju att de verkligen är tydliga med vad de vill. Inget snack om det.

Sen kommer det ju till frågan om vi ska ge dom alla denna uppmärksamhet. En rädsla att de växer om vi stöter det för mycket. Kanske vore det bättre att ignorera dom så försvinner dom.

Nu blir det sådär typiskt för oss i Sverige när något blir jobbigt. Vi tror att om vi är tysta så försvinner problemet.

Vi har tystnadskultur kring nazism, sexuellt våld, invandring och många fler områden. Varesej den kommer från högern eller vänstern är den mer skadlig än sanningen. Eftersom den göder lösningar baserade på antaganden eller som oftast ingen lösning alls.

I de flesta fall tror jag vi kan leva med verkligheten och lösa problemen om vi bara vågar. Nog finns det ju en logisk förklaring och en vettig lösning. Med min tunga långa livserfarenhet har jag märkt att allt har en förklaring och med öppna ögon så förstår man varför. ALLTID!

Det är ju inte heller så att de får särskilt bra publicitet och i min lilla värld är det nog snarare så att fler engagerar sej emot dom än för dom. Just den publicitet lockar många till mångfaldsparader och taggar till forum och diskussion. Nej det är inte så att även dålig publicitet alla gånger är bra.

Hur ofta har vi i historien sett att tystnad har varit lösningen.

Jag tycker vi tar alla hatare som IS, kvinnohatare, manshatare, nazister eller religiösa fanatiker och gör en egen sluten vecka för dom. Så kan de som har intresset till hat och brist på empati få utkämpa sina diskussioner och eventuella strider med sej själva. Där kan de få den värld de så gärna vill ha.

Sen kan vi övriga tillsammans fundera på hur vi istället på bästa sätt ska lära oss leva ihop. Givetvis är hatarna välkomna tillbaka till oss när de är färdiga med sitt hat och lovar och bedyrar att de ska vara snälla.

Är säker på att de precis som många andra kan få hjälp av en organisation som KRIS.

För det är precis där lösningen ligger för så många av oss och så många problem. För även om vi gjort fel så är det aldrig, eller förlåt sällan försent att göra rätt.

Det finns sådan lärdom i KRIS arbete för oss alla och deras erfarenheter att gå från botten till att klättra mot toppen.

Tror väldigt många kände av värmen i deras agerande i Almedalen och man förstod samtidigt ärligheten och djupet i den när de samtidigt bjöd in nazisterna att gå över till deras sida. De markerar vad som är fel men de erbjuder samtidigt en lösning. Kan det bli mer effektivt än hållbart än så till skillnad från allt oändligt hat utan ett slut.

Jag såg en dokumentär med två träningsprofiler som diskuterade deras liknande bakgrund med pappor som misshandlade deras mammor. De starka känslorna som la grunden för hat och en livslång kamp. Den ena berättade när han i vuxen ålder konfronterade pappan och äntligen hämnades på pappan genom samma våld. Hur han var så säker på att nu skulle det kännas bra. Men istället infann sej obehag, sorg och ännu mer smärta. Inget förändrades och mamman var kvar hos pappan. Det som han alltid trott var lösningen gav absolut ingenting.

Men när han senare höll på att ätas upp av allt hat ringde han upp sin pappa och berättade att han var tacksam att ha honom som pappa eftersom han fått gåvan av livet av honom. Han hade gjort den till den han var och han var tacksam.

Pappan bröt totalt ihop av sonens ord och han bad sin son om förlåtelse för vad han gjort. Förlåtelsen gick rätt in i hjärtat på pappan på ett sätt som våldet aldrig kunde. Han visade pappan något pappan själv aldrig klarat av.

Nu menar jag inte att man ska springa runt och förlåta folk för allt dom gör. Men samtidigt finns det en tid för motstånd och handling men det finns också en tid för försoning. Ibland går det och ibland går det inte men lösningen är inte alltid där man alltid trott att den är.

Ett exempel är en mångfaldsparad där vi visar solidaritet och omtanke istället för knytnävar och gatustenar under svarta flaggor. Vad tror ni är mest effektivt?

En man ska...

Södertälje Min morfar var en otroligt viktig person för mej som liten och han har påverkat väldigt mycket hur jag blivit som människa. Han var en varm person och när han kom in i ett rum med barn så försvann allt förutom barnet och han lös fullständigt av kärlek.

Jag minns särskilt ett ögonblick när vi åkte bil och han med det största allvar förklarade för mej att barn är det viktigaste som finns och om man någonsin skadar ett barn så ha man inget att leva för. Givetvis lite symboliskt med han ville förmedla empati och ansvar och att släppa sitt ego för något större än en själv. När han sa de orden så kände jag en sådan stolthet över honom och blev så varm.

Detta är något som följt med mej genom livet och hur jag formats som man. Han fick mej att förknippa manlighet med att bry sej, ta hand om och skydda. Motsatsen till mycket av den skit vi idag ser med #metoo, våld i nära relationer eller pedofili.

Jag menar inte att kvinnan i sin svaghet per automatik skulle jämställas med ett barn som alltid är utsatt och det är mannens plikt att som en alfahanne skydda henne i sin flock. 

Men kvinnor är utsatta och det är många som inte är skyddade av sin närhet, de blir utsatta och de skyddas sällan av våra lagar. Så hur grottman jag än låter så förknippar jag manlighet med att skydda och ta hand om(när det behövs) snarare än motsatsen att min manlighet skulle stärkas om jag trampar på henne.

För mej är all skit vi ser så svår att förstå eftersom mina egna känslor är så otroligt långt ifrån många andra mäns agerande. Vad är det dom har eller saknar som jag inte kan förstå. Vad kan få dom att gå över de gränser jag har så starkt rotat i mej. Är det något i deras uppväxt i förhållande till kvinnor som var skadat kombinerat med dåliga manliga förebilder.

Ser jag ett främmande barn på gatan så kollar jag efter bilar och risker. När jag bara känner att jag vill skydda och ta hand om hur kan andra tänka att skada och utnyttja?

Ser jag en film där en kvinna blir slagen eller våldtagen måste jag stänga av och mår dåligt sannolikt resten av kvällen. Inte fan blir jag upphetsad av det. 

Är jag med en kvinna tolkar jag hennes vilja utan att hon ens behöver säga något och jag behöver inget nej eftersom hennes blick och kroppsspråk säger allt.

Så nu när nya samtyckeslagen kommer är det kanske dags att i skolor börjar prata om att ha sex tillsammans inte ha sex med någon. Unga grabbar behöver lära sej mer än det de ser i våldtäktsscener inom porren. 

Tolka signaler och känna in och är det så svårt som vissa verkar tycka så fråga om det känns okej. Det är inte så svårt och det behöver inte vara så att stämningen förstörs eftersom ibland behöver man änså stanna upp lite och inte ha så jäkla bråttom.

Jag kommer aldrig avsäga min manlighet för andra mäns agerande, men jag kommer aldrig blunda för deras agerande heller. Hur ska jag med min syn på manlighet kunna sitta tyst och inte göra något så jag väljer att handla. Inte för att jag känner skam som man utan för att jag vill växa i det jag väljer att se som manlighet.

För mej är det så otroligt starkt att se andra män som visar empati och handlingskraft. Män som vågar stå emot trycket i #metoo debatten på kvinnans sida. För det är svårt till och med för mej som stark, vit man att möta motståndet i den fega manlighetskulturen.

Det är så otroligt mycket förlöjligande, förminskande och bortförklarande. Som att gå in i en vägg av okunskap eller ovilja. Så jag kan bara ana hur det är för en utsatt kvinna på andar sidan.

Sen tycker jag inte heller det är så jäkla manligt att vilja utvisa kvinnor och barn(samt pappor såklart) till krig, svält, tortyr och död. Lika lite som jag tycker det är manligt att könsstympa, tvångsäktenskap eller annat tvång. 

Detta är min syn på manlighet det och självklart så har varje person rätt att känna sin egen tillhörighet om de har ett sådant behov.

Det är inte så jäkla lätt

Södertälje Tänkte skriva några rader om självförsvar och då främst för kvinnor men självklart gäller samma principer oavsett kön.

Kvinnor är ju överrepresenterade när det kommer till sexuellt våld och våld i nära relationer så jag tycker ämnet är särskilt aktuellt i de frågorna.

Vill börja med att poängtera att vi inte löser dessa enorma problem med självförsvar. 

Då jag själv har lång erfarenhet som kampsportare men också upplevt många ytterst våldsamma situationer även utanför kampsporten har jag ju en del erfarenhet och då inte bara teoretisk. Rent psykologiskt så är det mer komplicerat än vad dom flesta verkar tro och därför vill jag belysa processerna lite.

Jag har sett att det finns en hel del kurser med självförsvar för kvinnor och en stor del av kampsporten har fokus just på självförsvar. Superbra och särskilt om de hålls av någon med riktig erfarenhet och kunskap.

Det grundläggande vi kan ha med oss är att de flesta personer som utsätts för ett överväldigande våld kommer reagera med att stänga av. Det blir helt enkelt en så stor chock att du kommer paralyseras och först efteråt kommer du börja tänka varför gjorde jag inte på ett annat sätt.

Detta är något man såklart kan delvis träna bort men det tar väldigt lång tid och det skiljer sej väldigt mycket från person till person hur man påverkas. Kampsporter som tränas med hög kontakt har större effekt än tex klassiska budosporter som är mer mjuka. Det är helt enkelt så att man måste få känna lite på chocken för att välja sej vid det.

Exempel på effektivt självförsvar även om sporterna inte alltid kallas för självförsvar: MMA, brasiliansk jiujits eller brottning som är stilar med hög teknik eller kontroll och även fungerar på marken.  Utöver det boxning eller kick/thaiboxning där man vänjer sej vid chock och samtidigt kan skada den som överfaller, dock har dessa stilar mindre effekt om man hamnar på mark. Finns även krav-maga som har lite av varje men också tränas specifikt för självförsvar

Menar absolut inget respektlöst mot gamla budotraditioner men man måste bemästra tekniken extremt mycket om man ska kunna hantera en mycket aggressiv person. Detta är något som blev tydligt när sporten MMA utvecklades och olika kampsporter möttes. Det var effektiva stilar av brottningsvarianter där man kan gå all in som slog ut allt och när alla lärt sej det så lades fullkontakt i form av boxning och kickboxning till.

Även om man tränar en teknik länge så kommer situationen alltid vara oförutsägbar och framförallt kommer chocken bli extrem för den som utsätts. En paralyserande känsla som tar över kroppen och tankarna snurrar.

Även om man tränat en tuff kampsport är man sannolikt inte än beredd att möta ett extremt våld så snabbt som man tror. Skillnaden är att man åtminstone har fått en medvetenhet om det och i och med det en större möjlighet att värja sej.

Nu säger jag inte att jag har erfarenhet av detta men när man som indrivare(torped) går in i en lägenhet aggressivt utan tvekan kommer alla förstenas och slänga upp pengarna. Men skulle man tveka så skulle man med bra mycket större sannolikhet kunna mötas av ett våldsamt motstånd.

Sammanfattningsvis handlar det om att bli medveten om vad som händer när man utsätts för våld och att det är den psykologin man behöver jobba med.

Gapa och skrik, flaxa med armar/ben så att du chockar din överfallare med ett överväldigande motstånd. Dock är detta den mest ovanliga reaktionen, men det förvaret som enligt mej fungerar bäst. Chocka tillbaka!

När vi talar om brottsoffer och varför de inte gjort något motstånd så kan vi ha med oss att deras reaktion är det absolut mest normala, men få verkar förstå detta. Det är ett utmärkt skäl till att lagar kring samförstånd vid sex faktiskt är viktigt.

Sen kan man ju tänka att om alla är snälla så behövs inget självförsvar

Det var inte kul

Slite Jag har vart uppe i Slite och jobbat på Cementa under storstoppet genom en entreprenör där. Det har varit några givande veckor med mycket slit och jag har fått känna på den gotländska arbetsandan. Precis som när jag var inne på Arla genom en utbildning jag gick i början av min tid på ön så slog det mej vilka kämpar man möter varje dag. Enformigt slitit arbete men en del i något större.

Gänget jag jobbat med uppe på Cementa har vart grymma och det har mestadels varit kul att få slita fysiskt efter flera år av mentalt uttröttande arbete med ungdomar. 

Men allt var ju inte helt tipptopp och tyvärr var det en händelse som verkligen fick mej att tänka. Visst blir det lätt lite ”grabbig” mentalitet när man bara jobbar med män i en fysiskt miljö. Har ju själv jobbat en del på byggen och andra mansdominerade arbetsplatser förr så inget unikt.

Vi sitter och fikar och en ung kille som inte ingår i det ordinarie teamet plockar upp sin mobil och ska visa vad han verkar tycka är roliga klipp. Han visar personen jämte sej som skrattar och av någon märklig anledning är det viktigt för honom att visa mej.

På klippet är det en naken kvinna som blir förnedrad och ja sexuellt torterad. Han skrattar och direkt när jag ser klippet känner jag hur det kokar i mej. Finns inget med klippet jag upplever som kul utan istället tycker jag vansinnigt synd om kvinnan hur hon blir utsatt.

Jag förklarar för grabben med telefonen att jag inte förstår varför man kollar på sådant och att jag tycker det är sjukt. Jag blir så arg att jag får gå därifrån då jag känner att jag inte riktigt kan hantera det.

För mej är det obegripligt hur man kan sitta och titta på något sådant och skratta. Min första tanke är att jag vill hjälpa kvinnan ur situationen. Men kanske är folk så avtrubbade idag att allt som fångas på video är förbrukningsmaterial för nöje. Porr är ju bara porr och så fort man sätter en kamera framför en situation och ger kvinna betalt så är det bara porr och inte prostitution eller tortyr.

Det väcker flera frågor hos mej och jag vet inte om grabben ville ha någon slags machopoäng för att visa värst saker för grabbarna eller om han bara helt enkelt är en elak person som uppskattar andras smärta. Kanske var han ett sådant barn som gillade att rycka ben av spindlar eller dränka kaninungar som liten.

Jag vet ärligt inte och jag har så svårt att förstå hur man kan se så olika på saker. Men vad jag vet är att det inte är macho att sitta och skratta åt hur en kvinna förnedras och plågas. För mej är det en väldigt liten man som gör en sådan sak. Ett fånigt litet barn som behöver växa upp och lära sej älska kvinnor.

I ren protest satte jag mej vid ett annat bord några dagar och gjorde klart och tydligt att jag inte ville ha med grabben med telefonen att göra. Kan låta fånigt men jag kommer aldrig ställa upp på sådant så ett par dagar efter höll jag mej för mej själv varje rast och gjorde klart för alla vad jag tyckte om händelsen. Jag var ju på jobbet för att jobba inte för att se något som jag faktiskt mådde dåligt av.

Blir inget ryggdunkande från mej och jag hoppas andra män gör likadant för att sitta och skratta med eller vara tyst med en snusprilla upptryckt i munnen känns ganska mesigt.

Som man kan man kosta på sej att någon gång försvara en kvinna. Jag hade bra samtal med andra män i arbetsgruppen som hade bra kvinnosyn vilket för mej värmde rejält. För det är inte bara förövarna som är problemet utan det är den kultur vi skapar på hur vi ser och hur vi behandlar kvinnor. Det mesta kan stoppas om någon vågar ta det första steget.

Jag vill se fler män som säger ifrån och visar tåga. Det är för mej så vackert och charmigt att jag nästan konverterar och blir gay.

Vill tillägga att jag upplevde Cementa som en fin arbetsplats med seriöst arbetsmiljötänk och händelsen jag berättar om är enenskild händelse och inte vad jag upplevde som en kultur.

Namn: Kalle Fritz
Läs även: Han är Gotlands nya samhällsbloggare
Kontakt: kallefritz1978@hotmail.com

  • Senaste blogginläggen

Bloggare

Krönikörer