Logga in
Logga ut

IBK rustar för kval med "AK47"?

SILLY SEASON Mattias Jansson skrev på för Visby IBK i går, men det stannar inte där. Enligt källor arbetar Visby IBK hårt för att spetsa till truppen ytterligare inför ett eventuellt SSL-kval när grundserien är färdigspelad. Enligt mina källor står en högerfattad back högst upp på sportchef Joakim Bandholtz önskelista.

Sportchefen själv vill inte kommentera, men enligt mina källor ska Adam Kimström, 23, vara huvudspåret.
Den offensivt skicklige backen som även går att använda som forward sitter på ett utgående kontrakt med SSL-klubben Thoréngruppen. Efter att ha gjort kaos i allsvenskan norra med Haninge och Tyresö Trollbäcken under två säsonger var Kimström inför säsongen 2016-2017 en av landets mest eftertraktade spelare. Inte minst sitt med innebandyögon dräpande skott som smeknamnet "AK47" antyder (ja han har 47 på tröjan). Under de två säsongerna gjorde han 88 poäng och 40 mål.

Adam Kimström besökte även Visby IBK våren 2015 tillsammans med Johan Widh (Kais Mora som istället valde Sirius), men gick då till Tyresö Trollbäcken. Jag träffade honom under det besöket och minns att han var imponerad av Ica Maxi Arena som då var nybyggd. Säsongen efter (2016-2017) skrev han på och presenterades av SSL-klubben AIK, men när Gnaget sedan inte kom överens med Tyresö Trollbäcken sprack affären.

Istället bar det av till Umeå och Thoréngruppen för Kimström där han under sin första SSL-säsong gjorde 19 poäng (10+9) på 27 matcher. I skrivande stund ligger Thoréngruppen sist i SSL och Kimström har "bara" med hans mått gjort nio poäng (2+7) på 17 matcher.

Skulle Visby IBK landa Adam Kimström så ökar klubbens offensiva slagstyrka rejält och inte minst i powerplay-spelet och IBK-fansen lär få en ny favorit.
Klassvärvning.

Uppdaterad: Visby IBK bekräftade övergången klockan 18 på onsdagen.


***
Endre IF sitter lugnt i båten.
Ingen comeback av Anna Jakobsson i Endre och inga nyförvärv aktuella, enligt Innebandymagazinet.
Mern erkänn att det var en kittlande tanke.

Sillyexplosion

Nu rasar silly season på Fotbollsgotland.
FC Gute har spelarbesök den här veckan och det har jag skrivit om här.
Nu kan jag också avslöja att en bekant spelare kan vara på väg tillbaka.
På fredag väntas 22-årige Marcus Kettler till Visby och Gute är intresserat av att locka tillbaka honom.
Marcus Kettler har spelat två säsonger i FC Gute (2016-2017) och gjorde 22 mål (Elva varje säsong)
Förra säsongen spelade han i Karlberg som slutade tvåa i Gutes serie och satte sex mål i serien och ytterligare två på två matcher i kvalet till division 1.
KB missade division 1 efter en målskillnadsaffär med IFK Haninge.
Kettler är en hårt arbetande forward som skolats i Hammarbys akademi och som tillför målfarlighet och löpvilja.
En bra värvning om den går i lås.

Apropå återvändare så meddelade Dalhem IF (damer) att man gjort klart  med den finska fotbollsnomaden Jatta Aalto. Ni kanske kommer ihåg henne från tiden som spelare i både P18 och Dalhem IF.
P18 gjorde klart med bollbegåvningen inför säsongen 2014, men kontraktet revs efter bara någon månad. Jatta spelade då säsongen ut för Dalhem IF.
Nu tar hon över rodret efter Robert Mambo Mumba...
... Som i sin tur ryktas vara nära att återvända till FC Gute. Nu i en tränarroll på ungdomssidan.

På onsdagsförmiddagen publicerade P18 IK på sin webbplats att man gjort klart med nya tränare och sportchef i klubben.
Avgående A-lagstränaren Per Olsson Appelgren är ny sportchef och han har varit högst delaktig i rekryteringen av sin arvtagare som blir Magnus Nilsson. Vid hans sida kommer Daniel Backéus, Joakim Lindgren och Jenny Sandelin att finnas. Ulf Stillman fortsätter som fystränare och Thomas Nordgren som mental coach.
Tre tunga namn i ö-fotbollen med gedigna spelarkarriärer.
P18 har fortfarande ett stort pussel att lägga med tanke på att stora delar av spelartruppen försvinner till kommande säsong.
Så här uttalar sig sportchef Per Olsson-Appelgren på P18:s webbsida:
- Till nästa säsong tappar vi några spelare med division 1-erfarenhet, så truppen till nästa år är ett ungt, lite oerfaret men hungrigt gäng. Att vi nu kan ha ledare som känner klubben och tjejerna känns bra. Vi vill erbjuda de här gotländska tjejerna som vill satsa på sin fotboll en bra träningsmiljö och med den här bredden på ledare så känner vi oss förväntansfulla inför säsongen som kommer. Vi kommer också, som tidigare år, komplettera med spelare utifrån.

Nästa år kommer att bli en kamp för att rädda så väl division 1- som division 2-kontrakt. Så är känslan just nu, men det svänger snabbt.

Har ni tips om övergångar - stora som små - så kasta iväg ett mejl till mattias.karlsson@gotlandsmedia.se eller PM på twitter där jag heter @omatte.

Try out-tider i Gute - här är namnen

SILLY SEASON FC Gute bjuder till tryout nästa vecka.
Tre namn är bekräftade, men ytterligare något kan tillkomma.
Här är spelarna som är inbjudna och som tackat ja.

Anton Andersson, 23, mittback från Räppe Goif i division 2.
Växjölaget Räppe Goif med bland annat tidigare Gutespelaren Erik Olsson i laget gjorde en helt okej säsong i division 2 division 2 Östra Götaland. Klubben slutade åtta och mycket tack vare sin defensiv där Andersson varit den store ledaren i försvaret och lagets kanske bästa spelare.
Räppe släppte bara in 33 mål på 26 matcher, det var tredje minst i serien.
Anton Andersson är en klart intressant spelare, men gissningsvis är Gute inte ensamt om att uppvakta honom.

Viktor Walldén, 20, mittfältare från allvenska Örebro SK.
En offensiv mittfältare som har två P17-landskamper på meritlistan, men inte lyckats ta steget fullt ut i allsvenska Örebro SK. Har tränat med A-laget och suttit på bänken i allsvenskan. Den senaste säsongen har Walldén varvat spel i U19/U21 med att vara utlånad till division 3-laget Kumla.
Kom till närkingarna från Carlstad United för studier på elitfotbollgymnasiet i Örebro.

Fredrik Johansson, 24, forward från Täfteå IK.
Täfteå gick tungt i division 2 Norrland, men en av ljuspunkterna var Fredrik Johansson som stod för 22 av Täfteås totalt 42 mål.
Johansson är en dokumenterad målskytt och en bidragande orsak till att Täfteå inte spelar i division 3 2019.
2015 gjorde han 40 baljor för Malå i division 4 och har därefter leverat stora siffror i division 2 och division 3.
Samtliga spelare kommer att träna med FC Gute onsdag-fredag och spela en internmatch på lördag.

Positionerna som är i störst behov av förtärkning är förstås beroende av vilka som finns tillgängliga 2019.
Elias Stenhoff gjorde comeback efter halva säsongen och om han inte ger klartecken till en fortsättning måste Gute värva.
Stora frågetecken finns också för Kevin Wickman (knäskadad igen), William Jan (flyttar?) och Emil Engqvist (flyttar? Öster har visat intresse).
Klubben har förlängt med skyttekungarna Marcus Nobell och Villiam Dahlström samt Gustaf Nordkvist, Viktor Segerlund och Theo Malmerfeldt.
Silly season varvar upp.

**
I veckan avslöjade vi att Robert Mambo Mumba bryter med Dalhem IF och att det fanns kontakter tagna med en annan klubb.
FC Gute nästa?

*
På fredagkvällen väntar en ny fredagskrock eftersom Visby Roma-Nyköping och Visby Ladies-A3 ligger samtidigt.
Viktiga poäng för båda klubbar på spel och än en gång trist att man inte ges möjligheten att se båda.

Tillbaka på allvar efter tragedin

Krönika
Given i landslaget när två av hennes bästa hästar dog inom loppet av två veckor. Tre år senare har hon tränat upp en ny stjärna och är med i landslagets utmanargrupp.

2015 blev ett helvetesår för fälttävlansstjärnan Malin Petersen.
Men hon har hela tiden varit tydlig med att hon vill tillbaka till världseliten och med sikte på OS i Tokyo 2020.
Nu är hon ett stort steg närmare.
I torsdags släppte förbundskapten Fredrik Bergendorff landslagstruppen i fälttävlan för 2019 hittar vi Malin i utmanargruppen.
Glädjande för gotländsk ridsport och inte minst för Gotlands Lantliga Ryttarförening (GLR) som Malin fortfarande tävlar för.
Jag blev genuint lycklig när jag i torsdagskväll läste Malins namn eftersom jag följt henne på avstånd ända sedan hon vann Unghäst-VM med Walter von der Vogelweide 2008.

VM-guldet var genombrottet, men det var med Sofarsogood och Piccadilly Z som tösen från Alva fick chansen på den stora ryttarscenen. Malin Petersen red VM 2010 och 2014 och däremellan OS 2012.
Sedan skedde tragedin på försommaren 2015 där två av Malins hästar inom loppet av ett par veckor dör. Papagayo Secret föll under en tävling och sedan mästerskapshästen Sofarsogood som hon kort efter skulle tävlat med i EM i Skottland samma sommar, men också OS i Rio 2016.
– Självklart är man ledsen och sörjer över det som hänt. Sofarsogood har jag haft väldigt mycket roligt med under en lång tid och jag är tacksam för det. Hon saknas i stallet, jag har jobbat med henne i så många år. Men nu är det bara att bita ihop och komma igen, sade Malin Petersen i en intervju med GA strax efteråt.

Därefter har det hänt en hel del. Malin, 37, har blivit tvillingmorsa och tro mig, det är inte alltid en promenad i parken. Men inte nog med det samtidigt har hon också målmedvetet jobbat sig tillbaka och utbildat nya hästar som redan nu är så pass bra att de nosar på landslaget.
Det senaste året har hon gått från plats 228 på världsrankingen till 83. Snacka om vinnarskalle.
Den nya stjärnan är stora 8-åringen Editha som för sin ålder ligger i framkant i sin utveckling. En juvel med hög potential.
Därbakom finns också Luke med ljus framtid med flera.
Landslagsbeskedet var ett första steg. EM har hon redan kvalat in till – nu är det upp förbundskaptenen om han vill satsa på henne.
Mästerskapsrutin finns så det räcker till och blir över. Revanschlusta och hunger likaså.
Även ex-gotlänningarna Jonna Britse (tidigare Suderbys Ridklubb, numer baserad i Halmstad), 26, med sin häst Quattrino och Philippa Magnusson, 39, med sin Cesar är uttagna i utmanartruppen. Britse har gjort stora framsteg de senaste åren och har varit med i Svenska ridsportförbundets och ATG:s utvecklingsprogram Hopp och talang tar nu steget in i det blågula finrummet.
Magnusson (tidigare Wisby Ridklubb) har visat fina resultat fina resultat det senaste året.

Retroaktiv hyllning av Endreikoner

Förra helgen hyllades Visby IBK-ikonerna Micke Järlö och Christian Nilsson under högtidliga former i Södervärnshallen.
I helgen är det dags igen, men i Ica Maxi Arena och med Endre IF som arrangör.
Den här gången rör det sig om tre Endrespelare vars nummer redan är pensionerade, men nu kommer att få en värdig hyllning inför den publik som trion verkligen gett allt för föreningen under många säsonger.
Och jag hoppas att Endre kikat på hur Visby IBK hanterade sina gamla kulturbärare. 
Ceremonin sker i anslutning till SSL-matchen mot Kais Mora.
#17 Anna Jakobsson, 32 år, spelade i Endre under 15 säsonger och har SSL-rekordet över gjorda mål med 482. Fyrahundraåttiotvå.
Det är jäkligt många mål. Mot Linköping 2012 gjorde hon T I O mål i en och samma match. Anna var fysikt vältränad kunde på egen hand norpa bollen i boxplay och hålla den tillräckligt länge för att ta död på utvisningen.
Hon var också med och avgjorde två VM-finaler (2014 och 2016). Totalt 54 mål på 58 A-landskamper.
Här är min krönika från när hela Gotlands "Anna" meddelade sitt beslut.

#18 Ewa Jansson, 35, spelade 18 säsonger i Endre och kastade upp klubban på hyllan 2014.
En personlig favorit får jag väl erkänna. En back som spelade mer uppoffrande än någon annan och käkade så mycket skott att det är ett under att hon ens kan gå idag. I Endre pratar man ännu om att "Göra en Jansson" - det vill säga att ta ett skott även om det bränner till som bara den på låret.
Ewa Jansson var med från den tid Endre bara var en skolklass till att bygga upp det stabila slutspelslag som Endre faktiskt är idag.


#19 Emma Järlö, 34 år, spelade 16 säsonger i Endre IF.
En gulsvart krigare som gick i fronten under många säsonger. En naturlig ledare under avancemanget 2004 och fram till 2012. Emma Järlö var en skicklig tvåvägscenter som spelade med ett stort hamrande Endrehjärta.
Totalt blev det 208 poäng i Endre - det räcker till en sjätte plats i föreningens maratonpoängligan.
Emma hann även med fyra A-landskamper (0+2), men inget VM.

***
På planen ställs Endre IF mot Kais Mora.
Ett klassiskt hatmöte i Ica Maxi Arena.
Ska det bli en ny seger där krävs en rejäl uppsträckning i hemmalaget.
Så här långt har man tagit poäng, men man fortfarande inte imponerat.

Historiskt mål av Visby Roma-talangen

I fjol sällade han sig till den lilla skaran av gotlänningar som spelat i SHL.
På tisdagskvällen tog han plats i den mindre, men mer exklusiva skara gotlänningar som gjort mål i Svenska Hockeyligan (SHL).
Jag pratar om Carl Jakobsson som är fostrad i Visby Romas ungdomsverksamhet, men som för fyra år sedan flyttade till Värmland och Färjestad för att lira juniorhockey.
Nu blev han sjunde gotlänning att göra mål i SHL efter pappa Peter Jakobsson (32), Håkan Loob (263), Peter Loob (58), Johan Larsson (16), Robin Jacobsson (4) och Janne Loob (2). Hoppas inte att jag missat någon.
Inför kvällens möte med regerande svenska mästarna - Växjö Lakers - fick gotlänningen chansen som vänsterforward i förstafemman och tackade för förtroendet på bästa tänkbara sätt.
12.53 in i tredje perioden gav han sitt FBK hopp när han från slottet tryckte in 2-3. 

SE MÅLET HÄR (Spola fram till 1,33)


Karriärens första SHL-mål i säsongens första match (satt på bänken i torsdags, men utan speltid). Mot mästarna spelade han 7,35 och gick dessutom plus ett.
Han är enligt uppgifter också den första spelaren i Färjestad född på 2000-talet att näta i SHL.
Coolt bara det.
Nu blev målet inte matchavgörande utan Växjö höll undan värmlänningarns forcering och vann med 3-2, men för Carl var det förstås en pojkdröm som gick i uppfyllelse och pucken lär hamna hemma i prisskåpet.


Carl Jakobsson har alltid varit en extrem målskytt i ungdomshockeyn och given i landslagen till och med U18.
I fjol gick det lite tyngre med poängen i J20 och blev lite överraskande inte vald i sommarens NHL-draft.
I år ser 18-åringen ut att ha steppat upp ytterligare och har sju poäng (5+2) på de tio inledande matcherna i Superelit.
Och en (1+0) på två matcher i SHL.

Jakobsson finns inte med i J20-landslagets trupp till 4-nationsturneringen i Tjeckien den 9-11 november, men skulle han få det att lossna kan vi i jul få en gotlänning att följa i "stora" JVM.
Carl har sedan tidigare ett VM-guld i U18.

Välkommen till min hörna. Här skriver jag av mig när tidningarna gått i tryck eller sidorna inte räcker till. Fokus ligger naturligtvis på gotländsk idrott.

Namn: Mattias Karlsson

Yrke: Sportchef på Gotlands Media.

Bor: Visby.

Familj: Sambo och tre barn.

Nyhetstips eller kritik mejlas till: mattias.karlsson@gotlandsmedia.se

Bloggare

Krönikörer