Två kulinariska upplevelser

Blogg2015-01-22 13:49

Jag är nyss hemkommen från en semesterresa i Egypten, och där, på charterhotellet, blev det få kulinariska upplevelser.

Faktum är att ens bild av vad som är "gott" suddas ut, det blir en helt annan skala. Gott på charterstället hade varit acceptabelt på hemmaplan. Och det handlar inte om att jag bara gillar svensk husmanskost. Det var helt enkelt inte bra.

Därför ska jag berätta om två högst oväntade kulinariska upplevelser, en på Gotland och en i - Nynäshamn.

Först, Nynäs:

Jag var helt oförberedd på att vi skulle ramla in på den kanske bästa thairestaurangen jag varit på någonsin i Sverige när vi bodde över i Nynäshamn. Jag menar, Nynäshamn är inte direkt en ort jag har många positiva saker att säga om, det blir väl lätt så när det enda man ser är vägen ned till färjan och sedan en massa långtradare.

Matmässigt hade jag inte kommit mycket längre än den sunkiga korv- och pizzamojen vid stationshuset.

Därför blev överraskningen total när jag helt plötsligt befann mig i en, utifrån sett, oansenlig lokal på en gata nånstans söderut i samhället. Fruktansvärt gott.

Nu har vi dessutom ätit där två gånger och provat flera olika rätter, alla lika vällagade, snyggt presenterade och fräscha. Favoriten: Massaman curry. HÄR hittar ni Sushi bar thai take away. Har ni en stund över i Nynäs, åk dit.

Sedan, Visby:

I december hamnade jag och min sambo Anna på en middag i den pyttelilla restaurangen Ett rum för resande på S:t Hansgatan.

Sadok heter han som driver stället, han lagar all mat själv i sitt lilla kök bakom ett draperi.

Jag hade väl inga förväntningar alls, men jösses vad gott det var. Seven fish feast kallade han middagen för, och många rätter hade han hittat på själv. Vi började äta klockan sju och var klara vid ett.

Efter det har jag varit där och ätit lunch också, för att liksom bli säker på att det verkligen var så gott och vällagat. Och det var det. Rekommenderas. HÄR hittar ni det.

Läs mer om