Ett klockrent politiskt självmål

Blogg2016-05-24 13:07

Hanna Westerén (S) är vald av gotlänningarna till riksdagen. Själva grundtanken med det är att hon ska vara Gotlands representant på nationell nivå, och driva och försvara de gotländska intressena.

En av de absolut viktigaste frågorna för Gotland handlar om Bromma flygplats fortsatta verksamhet.

Där har Hanna Westerén vid två tillfällen den senaste tiden röstat MOT den linje som Gotland, och hennes partikamrater lokalt, driver.

Den rödgröna minoritetsregeringen vill stänga flygplatsen för att bygga bostäder, och när partipiskan viner över Westerén gör hon som hon blir tillsagd.

Detta förklarade hon på Helagotland.se i går på ett motsägelsefullt sätt. Förklaringen gick i korthet ut på att det inte spelade någon roll vad hon röstade på och att hon därför kunde gå på partiets linje för att i framtiden vinna politiska poäng.

"Jag arbetar för Bromma flygplats vid varje givet tillfälle", säger hon.

Varje givet tillfälle gäller således inte när partiet tycker annorlunda.

I höstas röstade hon FÖR att utredningen om en snabbnedläggning skulle fortsätta. Så blev det inte.

Förra veckan röstade hon MOT en framtida utveckling av Bromma eftersom motionerna kom från Alliansen, och "hotet var avvärjt" som hon säger. Det hot hon alltså i höstas ville ha kvar.

Detta politiska krumbuktande sänder signaler som jag inte vill ha av en gotländsk riksdagsman. Hanna Westerén säger att om hotet hade funnits kvar så hade saken "hamnat i ett annat ljus".

Hade hon vågat gå emot partiet och röstat för den gotländska linjen? Det vet vi inte.

"Båda" blir svaret på vems intressen hon egentligen företräder i riksdagen, partiets eller Gotlands. Därav detta politiska självmål där hon tvingas (?) gå emot sin egen övertygelse.

När det kommer till kritan hoppas jag att hon väljer rätt sida.

Inte helt oväntat försvaras Westerén i dag av Gotlands Folkblads ledarskribent Erik Fransson (HÄR) som vet innebörden av ordet "partipiska", och hon kritiseras av Gotlands Allehandas Mats Linder (HÄR).

Läs mer om