En extrem nyhetsvecka

Blogg2017-09-08 09:41

Efter månader av nyhetstorka har det på många sätt varit en extrem nyhetsvecka.

Men det är ju ofta så, ketchupeffekten. Och som nyhetsredaktör är det sannerligen ett i-landsproblem.

Det började egentligen i tisdags med Geabs besked om att man förbjuder all ny produktion av förnybar el, med hänvisning till att Svenska Kraftnät inte lägger en ny kabel i Östersjön.

Det här är en långt mer komplex fråga än det kan tyckas vid en första anblick.

Geab, vars huvudägare är Vattenfall, har monopol på elnätet på ön, och att deras undersökning ger det här resultatet är knappast förvånande. Det är omöjligt att inte se detta som ett utspel som skulle kunna kallas utpressningsmanöver mot regeringen som ju utsett Gotland som pilotprojekt för just förnybar energi.

Huruvida det faktiskt ligger till såsom Geab beskriver det är i princip omöjligt för utomstående att kontrollera. De har monopol även på informationen, så att säga.
En röst som beskriver detta lite annorlunda är Johan Ehrenberg på ETC, som konstaterar att det är just Vattenfalls egen import av el till Gotland från kärnkraftverken som är ett av hindren i den elkabel som redan finns.

Men, utpressning eller inte, man kommer inte ifrån det faktum att Gotland behöver en ny elkabel för framtida satsningar och infrastruktur. Den befintliga kommer inte att hålla för evigt, och Gotlands behov av säker energiförsörjning kan vi inte kompromissa med.

På onsdagkvällen hände det som inte fick hända. En 30-årig man kraschade med sin bil i hög hastighet på Brorakan och omkom.

En olycka så onödig och ledsam att det är provocerande.

Samtidigt skulle den kunna ha hänt långt tidigare, på samma plats. Brorakan är den mest klassiska platsen för att testa bilar och köra snabbt.

Jag kan inte låta bli att också tänka på att det faktiskt är en allmän plats, och att den här katastrofen kunde blivit ännu värre om någon haft oturen att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle.

Att testa bilar och köra snabbt har människor gjort i alla tider, och det kommer man fortsätta med, och det kommer alltid vara förenat med stora risker.

Men dessa risker, inte minst för allmänheten, blir enormt mycket större när det sker under okontrollerade former.

På torsdagen kom regeringens besked om miljoner till Gotland i höstbudgeten. Vägnätet ska det satsas på, och det är sannerligen välkommet.

De gotländska vägarna är bitvis under all kritik, men det är först och främst de kommunala vägarna som är eftersatta. Om en del av dessa pengar kan användas till att laga hål och hjulspår är det inte en dag försent.

Läs mer om