Det extrema vädret har gjort att ett eldningsförbud utfärdats för hela Gotland sedan 22 maj. Dessutom är brandflyget uppe och flyger för att hitta eventuella bränder som inte går att se från marken.
Anders Fagerlund, brandmästare, säger att de ännu ser höga värden och att det ännu finns en väldigt stor risk för mark- och skogsbränder.
– Vi får exakta värden för nästan allt och vi tar höjd för skogs- och markbränder genom att skicka upp brandflyget några gånger per dygn och vi har ordningsställt alla extra resurser som behövs för skogsbränder, säger Anders Fagerlund.
Han menar att det inte behövs mycket för att det ska utvecklas till en större brand.
– Våra värden är på en extrem nivå och vi har även haft kontakt med skogsnäringen att de ska tänka sig för när de arbetar ute i skogen. Är det väldigt höga värden och friska vindar, då kan det gå fort. Om det rings in om en potentiell skogs- eller markbrand rullar vi med flera enheter direkt, säger Anders Fagerlund.
Räddningstjänsten gör allt för att det inte ska kunna bli någon större skogsbrand på Gotland.
– Brandvagnarna kan rycka ut snabbt och rent taktiskt försöker vi lägga så mycket resurser som möjligt väldigt tidigt under brandförloppet. Tricket är att ta branden när den är liten, annars blir det svårt att logistikmässigt hantera det, säger Anders Fagerlund.
Under de senaste veckorna har räddningstjänsten fått ta emot larm om potentiella markbränder. Men då har det i två till tre fall varit en traktor som kört på kört på en åker.
– Men det är bra att man ringer även om det inte är något, vi tar hellre det i sådana här tider, säger han.