På tisdagskvällen fick Rolf Wattskog ett efterlängtat samtal från polisen. Sedan en dryg vecka, då Stenkumla kyrka vandaliserades och drabbades av inbrott, har församlingen oroat sig och väntat på att polisen ska få upp spåren efter de skyldiga.

– Polisen har gjort ett fantastiskt jobb. När de ringde och berättade att de fått tag på de skyldiga och att de erkänt föreslog jag att de skulle komma hit, säger Rolf Wattskog.

Det är fyra unga män i 17-18-årsåldern som alla erkänt att de under förra lördagsnatten bröt sig in i kyrkan. De blev skadade när de skulle ta sig in och därför fanns blodspår på flera ställen. Männen kom över en summa kollektpengar från en kista och ett 160 centimeter högt processionskors och tre altardukar försvann. Dessutom hade ett altarkrucifix gått sönder under inbrottet.

Artikelbild

| Gärningsmannen eller gärningsmännen har lämnat gott om spår efter sig i form av blod och skoavtryck.

Männen var, enligt Rolf Wattskog, väldigt ångerfulla.

– De sa att det var en dum grej, att de bara fick för sig att de ville ta sig in i kyrkan, det var därför de gjorde det.

Mötet mellan Rolf Wattskog, kyrkoherde Jacob Tronêt och de fyra unga männen blev starkt.

– De bad om ursäkt, vi gav dem förlåtelse och berättade samtidigt vad det kostar att ställa i ordning allt som de förstört. Det blev ett jättefint möte. De var jättefina. De har nog lärt sig någonting på det här.

Artikelbild

Enligt Rolf Wattskog fick kyrkan skador som kostar cirka 30 000 kronor att reparera.

– Det har också blivit mycket merjobb för mig med kontakt med försäkringsbolag och annat, säger han.