En man som bor på Gotland dömdes förra året för vapenbrott efter att polisen fått reda på att han inte lämnat in sin pappas gamla pistol. Pappan avled år 1996 och först 19 år senare hittade sonen vapnet under en renovering av pappans lägenhet. Vapnet var då inte laddat och saknade ammunition.

Mannen dömdes för vapenbrott i två instanser, av Gotlands tingsrätt och Svea hovrätt, till villkorlig dom och 180 dagsböter på totalt 138 600 kronor. Domstolarna menade att han under en tid haft pistolen i sin ägo, och känt till detta, utan att vidta åtgärder.

Mannen anmäler nu domen till justitieombudsmannen, JO. "Jag är en hederlig och ärlig medborgare som blivit dömd för vapenbrott", skriver han i sin anmälan. Mannen förklarar att en vän råkat berätta för polisen om vapnet ett år efter fyndet, och att han då genast lämnat över det till polisen.

"Som jag ser det har man genom att döma mig på ett enkelt sätt försökt förbättra sin statistik på uppklarade brott. Att göra så ger inget förtroende för rättvisan. Jag anser inte att jag skall belastas för att min pappa gömde en pistol så väl att den inte hittades förrän 19 år efter hans bortgång", skriver mannen.