Stockholmspolisen är hårt pressad. För närvarande utreder man 47 mord och 57 mordförsök. Bara i år har 17 skjutningar inträffat som lett till 7 döda och 14 skadade. Utöver det har man 436 andra grova brott på sitt bord.

För polisregion Stockholm är läget "alarmerande och mycket allvarligt", som regionpolischef Ulf Johansson beskriver läget. Gotland, som ingår i Region Stockholm, måste nu ställa sina resurser till förfogande.

– Vi håller på och tittar på vad vi kan bidra med. Det är i första hand utredare som kan komma i fråga, säger Fredrik Persson, chef för ingripandeverksamheten på Gotland.

Artikelbild

| Dubbelmorden i Hallonbergen. Lilla bilden: Fredrik Persson chef för ingripandeverksamheten på Gotland.

Senast för några veckor sedan var polis från Stockholm på plats för att bistå Gotlandspolisen. Det var i samband med beskedet om att förundersökningen om den misstänkta våldtäkten i Visby lades ned och man befarade oroligheter.

LÄS MER: Polisen får hjälp från fastlandet

– Vi måste hjälpa varandra och har vi möjlighet att skicka personal så gör vi det, säger Fredrik Persson.

Region Stockholm har också gått ut med en nationell förfrågan om hjälp och poliser från Göteborg kommer nu att hjälpa Stockholmspolisen med utredningarna.

Den senaste skjutningen skedde på onsdagskvällen i ett bostadsområde nära Kista centrum. Två personer hittades skottskadade. En av dem dog på plats och den andre avled senare på sjukhus. Tidigare i veckan dödades en man och en kvinna i Hallonbergen.