Åklagaren Susanne Wihlborg har ännu inte kunnat väcka åtal i den stora barnsexbrottshärvan som blev känd för allmänheten i september 2016. Sedan dess har polis och åklagare lagt åtskilliga timmar för att kunna identifiera offer och hitta tillräcklig bevisning för de brott som ska ha ägt rum.

Den gotländske mannen, som arbetat inom vården, är bland annat misstänkt för sexuellt ofredande, sexuell posering, köp av sexuell handling av barn och våldtäkt av barn.

Susanne Wihlborg säger att det troligen kommer finnas ett 40-tal målsägande med när hon väcker åtal mot mannen och ett 20-tal återfinns på Gotland. Tidigare var ett 70-tal barn med i utredningen.

Artikelbild

– Det är de fall med dåligt bevisläge som jag lagt ner, säger Wihlborg.

LÄS MER: Sexbrottsmisstänkt ska delges ännu fler brott

Hur har kontakten gått till?

– Initialt har de kommit i kontakt med varandra via till exempel tjänster som Periscope och Ask. Sedan övergår man till andra sociala medier där man kan skicka bilder och filmer, säger Susanne Wihlborg.

Hon säger mannen inte utgett sig för att vara i samma ålder som offren, däremot framställde han sig själv som yngre.

– Han har tagit bort kanske 10-15 år av sina egen ålder och försökt locka med att han är äldre och mer erfaren, säger Susanne Wihlborg.

LÄS MER: Han höll sin familj i skräck

Det är inte klart när åtalen kommer att lämnas in. Polisen har ett antal förhör kvar att genomföra och sedan kommer åklagaren att ta en diskussion med Gotlands tingsrätt om hur åtalen ska lämnas in.

– De vill att åtalen lämnas in i en klump samtidigt. Jag kommer att väcka åtal för varje målsägande och sedan skicka in, men vi får se om det blir en och en eller i en klump, säger Susanne Wihlborg.