Sedan mitten av augusti har uppemot 20 villor i Vibble, södra Visby och i ett område intill Skarphäll, drabbats av inbrott. Brotten har skett nattetid, ofta genom att gärningsmännen krossat ett fönster eller en altandörr på baksidan. Elektronik och annat av värde har lämnats kvar i hemmen, som när ägarna inte varit där genomsökts i jakt på smycken och kontanter. Klockor, ringar, armband och andra guldföremål till ett betydande värde har hittills blivit bytet.

Polisen har säkrat en del spår som skickats på analys, men hittills har inga misstänkta gripits.

Nu ber polisen allmänheten att hålla ögonen öppna, bland annat via ett inlägg på Facebook. Utredaren Tryggve Karlssons uppmaning är att tipsa om alla iakttagelser till polisen, och att filma eller fotografera misstänka med mobilen.

– Det ska vara diskret eller från ett fönster om man har möjlighet. Att trycka av en bild är lätt och den är ovärderlig för oss med ett signalement, säger han.

Uppmaningen att spana efter någon som stryker omkring och kollar i villaområden delades i går flitigt på sociala medier. Engagemanget från allmänheten att hjälpa polisen är stort, menar Tryggve Karlsson.

– Vi har fått in en del tips att de sett folk i områden som de inte känt igen. Någon har tagit kort och det kan vara åtta till tio tips som jag har lämnat vidare, säger han.

Ett enda tips kan räcka för att kunna gripa en skyldig.

– Det kan vara pusselbiten så faller allt på plats, säger Tryggve Karlsson.