Under fredagen anlände fler poliser för att arbeta med den nuvarande situationen på Gotland som betecknas som en "särskild händelse".

Polisen hade under fredagen fått information om att en ny demonstration skulle hållas runt Östercentrum och att den skulle passera polishuset. På och runt Östercentrum fanns ett 20-tal poliser.

– Jag kan inte kommentera varför vi hade tagit höjd för en demonstration. Vi kan få uppgifter av olika slag. Vi har en beredskap i och med att det är en särskild händelse, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen.

Artikelbild

LÄS MER: Polischefen – "Vi ser hat, okunnighet och missuppfattningar"

Jimmy Boija, gruppchef för flera poliser från Stockholm som nu är på Gotland, berättar om varför polisen förberett sig inför en eventuell demonstration.

– Om det skulle bli oroligt skulle vi vara här och värna om folks rätt att säga vad de tycker och tänker, säger han.

Är du förvånad över att det blev så lugnt i kväll?

Artikelbild

– Nej, det är inte första gången jag är med som att vi (polisen, reds anm) åker i väg såhär. Det är vanligt polisarbete, säger Jimmy Boija.

Hur kommer ni att jobba nu under helgen?

– Jag vet inte hur länge vi kommer vara kvar. Vi kommer att jobba underlättande så att folk får uttrycka sina känslor och åsikter, men enligt vad lagen tillåter, säger Jimmy Boija.

LÄS MER: De manar till lugn – "Det krävs kloka medborgare nu"

Carina Skagerlind säger att polisen under helgen kommer att utreda om det är någon person som kan komma att misstänkas för något brott.

– Det är vad vi tittar på nu och det är för tidigt att säga om någon kommer misstänkas för något brott, säger hon.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.