Svartis och dåliga vägar har lett till flera avåkningar i veckan som gått.

– Vissa vägavsnitt är dåliga med djupa spår. När det sedan bildas svartis på vägarna spelar det ingen roll hur bra däck du har, bilen sticker iväg bara, berättar yttre befäl Rudolf Söderström.

– Det är ganska milt och man tror det är lugnt, men med den här isytan går det väldigt fort när du får sladd, även om du bara kör i 40 kilometer i timmen. Vi försöker visa oss ute på vägarna och ringer regionen om vi upptäcker att det inte är sandat på vissa sträckor.

LÄS MER: Därför har blixthalkan slagit till på ön

En varning för ishalka alltså. Inga allvarligare personskador har dock rapporterats i olyckorna.

– Det är många avåkningar som inte kommer till vår kännedom. Om personen som åkt av vägen inte skadat sig eller bilen hör man ju inte av sig till oss på polisen. Men jag har pratat med bärgare och många säger att de har haft fullt upp. Många ringer kanske någon som har traktor också.

I övrigt har polisen jobbat med två misstänkta mordbränder, en i centrala Visby och en i Roma. I de fallen jobbar utredare vidare med ärendena.

LÄS MER: Man häktad efter stöldturné

– När det gäller våldsbiten har det lugnat ned sig runt krogarna nattetid. Vi har varit på plats ute och det märks tydligt att det blir mindre bråk. Det är väldigt viktigt att visa upp sig, det visar forskningen på också. Att stiga ur bilen trots att det är kallt. Det har en lugnande effekt.

En misstänkt tjuvtankning i Visby kan Rudolf Söderström också berätta om. I det fallet finns det goda förhoppningar om att kunna hitta förövaren.

– Det kan ju också vara så att det är en person som glömt att betala. Det har faktiskt hänt mig själv en gång. Jag tankade och talade i telefon och åkte därifrån. Så kom jag på – Oj, jag har inte betalat och fick åka tillbaka.

Är det vanligt med tjuvtankningar på Gotland?

– Nja, det är nog vanligare än man tror. Jag har faktiskt också jobbat på en bensinmack och ofta har kanske personalen sett registreringsnumret på bilen och kan leta upp ett telefonnummer. Det är många som ringer upp och säger: Du var här och tankade kan jag få betalt och så löser det sig, säger Rudolf Söderström.