Det var vid 19.23 på nyårsdagen som SOS Alarm fick in det första samtalet om en brand i en villa på Norra kustvägen i Klintehamn. Henrik Johansson, brandmästare vid räddningstjänsten på Gotland, har själv inte varit på plats vid branden. Men han var efter tisdagsmorgonens överlämning informerad om läget på platsen.

– Man misstänker att branden har pågått ett tag och att huset varit tillstängt. När ägaren kommer hem och öppnar, då får branden syre igen och den får ett ganska snabbt förlopp. På bara några minuter brann i stort sett hela huset, ägaren hade varit borta i några timmar på ett ärende av något slag, säger Henrik Johansson.

Stationen i Klintehamn var på bara några minuter på plats vid villabranden. De inriktade sig direkt på att förhindra att branden spreds till intilliggande byggnader.

Artikelbild

| Henrik Johansson, brandmästare, berättar om villabranden i Klintehamn.

– Det fanns spridningsrisk till två andra villor i vindriktningen och det blev mycket gnistor från branden. Man fick inrikta sig på att gnistregnet inte skulle sprida sig dit, men det var ett riktigt busväder med regn och vädret hjälpte till att hålla ned branden. Man säkrade även att branden inte spred sig till bensinmacken, säger Henrik Johansson.

Under natten och på tisdagsmorgonen har stationen i Klintehamn varit på plats vid branden.

– Det finns mycket glöd och ibland är det någonting som flammar upp. Det finns ingen spridningsrisk nu, men det kan bli lite lågor och då åker vi dit och släcker. Det är tragiskt att en villa brinner ner, säger Henrik Johansson.

Under brandkvällen höll Preemmacken i närheten öppet och bjöd kunder på kaffe.

Artikelbild

| Från branden i Klintehamn.

– Det blåste otroligt mycket och det var tur i oturen att vinden låg på åt rätt håll och inte åt macken till eller mot närliggande hus, säger Julia Jacobsson på macken.