Det var i förra veckan som Region Gotland nåddes av information att en man lagt ut i sociala medier att han ville ha kontakt med barn och ungdomar under förra fredagen. Då valde utbildningsdirektören Anders Jolby att vända sig till polisen och lämna in en polisanmälan. Enligt P4 Gotland ska mannen sedan tidigare ha blivit avhyst från Wisbygymnasiet och Södervärnskolan.

– Då tyckte jag att det fanns anledning att informera polisen så att de kunde förebygga så att det inte skulle hända våra barn och ungdomar någonting under fredagen. Enligt den person som skrev mejl till mig ville mannen ta kontakt med barn och visa sig naken för dem och närma sig dem. De mejlen som jag fått uttrycker oro kring det här och jag fick en skärmdump där det framgick en tidtabell där han ville ha kontakt, säger Anders Jolby.

– När jag anmälde det här till polisen och informerade skolorna förstod jag att det här redan var känt hos dem.

Artikelbild

Enligt P4 Gotland har mannen på sin kanal på Youtube även berättat att han behöver tjejer för att han ska göra en sexinstruktionsvideo. Då behövs de för att göra videon "sexig" och "trevlig", ska han ha skrivit.

P4 Gotland skriver på fredagen att mannen är en tidigare lärare anställd vid Region Gotland, och att han köptes ut från sin tjänst förra året. (Läs mer här)

– Jag kände inte till det här sedan tidigare, utan det var först när jag fick mejlen som jag reagerade, säger Anders Jolby.

Behöver man vara orolig för att det ska hända någonting?

– Jag har inte kunskap nog att kunna bedöma den risken. Men skolorna ska tydliggöra att det inte är allmän plats och att obehöriga inte ska vistas på skolornas område, säger Anders Jolby.