Det var strax före klockan åtta på juldagsmorgonen som polisen tog en man i en trafikkontroll vid handelsområdet Stenhuggaren i Visby – en plats polisen positionerat sig på med anledning av den pågående mellandagsrean. Mannen hade misstänkt hög promillehalt i blodet och fick följa med till polisstationen.

Mannen, som blåste positivt, var en av de allra första som kontrollerades under juldagsmorgonen.

– Jag tror det var fjärde bilen som kontrollerades. Det finns ett syfte till varför vi gör det här, för man vill inte möta den typen av förare i trafiken, säger Torbjörn Wadenborg, yttre befäl på polisen, när Helagotland.se råkar stöta på honom på Skarphäll i Visby i samband med en annan nykterhetskontroll.

Artikelbild

| Torbjörn Wadenborg, yttre befäl vid polisen, deltog under juldagen i en trafikkontroll på Skarphäll.

Mannen, som är i 50-årsåldern, hade 1,6 promille alkohol i blodet och är nu misstänkt för grov rattfylla. Mannen har blivit fråntagen sitt körkort.

Mattias Wallin är stationsbefäl vid polisen:

– Det är inte alls ovanligt med sådana här fall i samband med helgdagar. Det är snarare regel än undantag.

Polisens trafikkontroller har pågått under hela juldagsmorgonen på olika platser på ön. Förutom Stenhuggaren har nykterhetskontroller även genomförts på just Skarphällsgatan samt i Träkumla. Där har elva och respektive femton förare fått blåsa – och samtliga utan anmärkning.

– Vi försöker vara där folk är. Det gäller mellandagsrea men även på landsbygden, säger Torbjörn Wadenborg och fortsätter:

– Folk ska försöka dricka mindre för allas skull, inte minst för sin egen och sina barns.