Under fredagen kom domen mot två gotländska krögare som dömdes för mordförsök och grov misshandel. Männen fick vardera nio års fängelse – men de två offren var även de gärningsmän och dömdes även för bland annat misshandel, olaga hot och hot mot tjänsteman.

Domen fick krögaren Nancy Yussef, ägare av Eden tapas & bar på Stora torget, att ryta ifrån och under fredagskvällen skrev hon ett inlägg på Facebook om domen som delats av flera personer – däribland flera personer som drivit krogar i Visby innerstad.

Hon menar att många inte fått någon hjälp av rättsväsendet och att lagar behöver ändras. Nancy Yussef menar att de i många fall står handfallna när offren i domen kommit in på olika restauranger.

– Om man läser det här och inte har någon bakgrundskoll, då tror man att det var två som slog på oskyldiga människor mitt på Wallers plats. Men det är inte riktigt så, säger hon till Helagotland.se.

LÄS MER: "Som en sckräckfilm" – misshandeln på Wallers plats chockade vittnen

Hon menar att polisen på Gotland borde satsa ännu mer resurser mot organiserad brottslighet.

– Vi har blivit tillsagda om att ringa polisen när de kommer in och bråkar på restaurangen. Men innan polisen kommit hit kan jag stå där med en sönderslagen restaurang. De borde kunna ta dem tidigare när de går påverkade på stan eller i samband med annan brottslighet, menar Nancy Yussef.

Hon själv har inte blivit erbjuden så kallad "beskyddarverksamhet" – men säger att flera av hennes gotländska branschkollegor blivit det.

– Krögarna på Gotland är så integritetsstarka att de inte går med på det och det finns inte heller sådana pengar i branschen som de begär. Polisen behöver jobba annorlunda och lagarna behöver ändras för att man tidigare ska få tag i sådana här, säger Nancy Yussef.

Del av Nancy Yussefs inlägg på Facebook:

"I åratal har två grovt kriminella män trakasserat, hotat och terroriserat bl.a. krögare på Gotland. Man har pressat krögare på pengar för ”beskydd”, hotat och skapat kaos hos dem som vägrat. Även kastat in brandbomber i restauranger som vägrat att betala

Enligt alkohollagen får man inte servera påverkade gäster alkohol men om vi vägrat dessa män servering så har vi varit livrädda. Flertalet gånger har många av dessa krögare varit i kontakt med polisen om dessa problem men inget skydd kan samhället ge mot kriminella som dessa.

En dag i maj för två år sedan kom dessa två män in på xxxx och ville bli serverade, tack gode Gud satt jag just då som gäst på min egen restaurang, så att jag och inte mina tjejer i serveringen, behövde neka dom alkohol. Jag vågade inte säga att anledningen till att vi inte serverade dom va för att dom va påverkade utan sa i stället att vi bara hade middagsgäster just då. Dom fortsatte sin turné och hamnade hos denna krog vars ägare nekade dom servering, till följd får dom en sönderslagen restaurang och hotas till livet.

Dom vet att samhället inte kommer att skydda så man får nog och tar saken i egna händer. Ååååårrrr av trakasserier får bägaren att rinna över helt enkelt. Man beväpnar sig och jagar ut dom, man tar rätten att skydda sig själv och förstår, när man slagit första slaget, att man måste avsluta det, annars kommer dom själva att mördas senare.

Om inte detta är självförsvar, vad är det då? Man kommer annars alltid att kolla sig över axeln och vara rädd för dessa kriminella som samhället inte kunnat skydda oss ifrån tidigare", skriver hon bland annat i sitt inlägg på Facebook.