Det var i november 2016 som den gotländske mannen, som arbetat inom vården, släpptes från häktet i väntan på åtal. Åklagare Susanne Wihlborg förklarade i november förra året att det tagit längre tid än väntat att avsluta stämningarna.

– Sedan den misstänkte släpptes förra hösten har jag inte haft lika mycket tid att arbeta med ärendet. Vi måste i första hand prioritera de ärenden där personer är frihetsberövade vilket innebär att det här har fått stå åt sidan, sa hon till Helagotland.se då.

LÄS MER: Därför dröjer åtalen om barnsexbrotten

I september 2016 blev känt för allmänheten att en gotländsk man delgivits misstanke om bland annat sexuellt ofredande, utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuell handling av barn samt våldtäkt mot barn. Utredningen omfattar cirka 40 målsäganden, varav ett 20-tal finns på Gotland. Enligt Susanne Wihlborg har mannen utgett sig för att ha varit yngre och kontaktat barnen genom sociala medier som Periscope och Ask.

Mannen dömdes även förra året till fängelse för upprepad misshandel av sin sambo och deras gemensamma barn.

LÄS MER: Så tog misstänkt pedofil kontakt med unga

Den 24 januari i år häktades han på nytt, misstänkt för nya fall av sexbrott som ska ha inträffat mellan den 22 december 2017 och häktningsdagen. Enligt häktningsframställan är han på sannolika skäl misstänkt för flera fall av sexuellt ofredande, utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök till köp av sexuell handling av barn.

Åtal ska ha varit väckt senast fredagen den 9 februari.

LÄS ÄVEN: Åklagaren: "Som att släppa ut en narkoman"