Polisen på Gotland har haft förstärkning av fyra personer i två civila bilar och kunnat göra mer omfattande trafikkontroller än vanligt. Nu vänder stockholmarna hemåt och de har en bild av hur öborna beter sig bakom ratten: Gotlänningarna är trevliga, men bör lite bättre på att släppa på gasen – särskilt när de närmar sig ett trafikljus som är

på väg att slå om till rött.

– När vi var i Visby noterade vi hur man beter sig vid trafiksignaler, man gasar och chansar på att man ska hinna förbi innan gult har hunnit bli rött. Jag har svårt att tro att någon har så bråttom att de är beredda att ta den risken, säger Christer Olofsson, trafikpolis från Stockholm.

Artikelbild

| WV Passat med V6-motor på drygt 300 hästkrafter och fyrhjulsdrift. Trafikpolisen har lite kraftigare bilar, samt inspelningsutrustning de använder i trafikövervakningen.

LÄS MER: Bakom varje trafikdöd ligger ett brott

Att kontrollerna skedde vid trafikljuset framför polisstationen i Visby tycks inte ha påverkat förarna.

– Ingen körde mot rött, men det var på håret. Kör man mot rött är det dryga böter och körkortet ryker på plats, säger Christer Olofsson.

Bötesbeloppet för att köra mot rött är 4 000 kronor.

Artikelbild

Under de dagar Stockholmspoliserna körde runt ön i civila polisbilar så upptäckte de en annan egenhet hos gotlänningarna.

– Man slarvar med belysningen, många kör äldre bilar som inte har halvljusautomatik, en hel del har inte heller fixat trasiga lampor i framstrålkastarna och bromslyktorna. Eftersom så många kör äldre bilar så borde det inte vara så kostsamt att byta lampa.

Artikelbild

LÄS MER: Turbulent på vägarna – allt fler olyckor

I vanliga fall finns inte personalresurserna att göra den här typen av trafikövervakning på ön, men Gotlands poliser har samma utrustning i sina bilar.

Trots visst slarv hos bilisterna, så är det övergripande beskedet klart: Gotlänningarna kör helt okej i jämförelse med storstadsbilisterna.

– Gotlänningarna är trevligare än vad trafikanterna i Stockholm är. De är mindre stressade och har lättare att inse sina misstag när vi konfronterar dem med saken.

I Stockholm är det vanligt att polisen profilerar, det innebär att de håller extra uppsikt på en viss typ av fordon. Gammal och risig bil med många extraljus, då tittar de lite extra noga.

– Här på Gotland har många lite äldre bilar som är välskötta. Då hittar vi inte direkt någon amfetaminist som är på väg till sin langare, utan snarare en äldre dam som är på väg till biblioteket för att lämna tillbaka sina låneböcker.

Bland de som åkt fast för fortkörning finns en och annan som varit lite dålig på att släppa gasen i övergångar mellan 60- och 40- skyltarna.

Polisen meddelar att man under veckan rapporterat 36 trafikförseelser av olika slag.