När Helagotland.se kliver in på Tomas Petterssons advokatbyrå på S:t Hansgatan i Visby möts vi av ett bord belamrat av högar av åtal. Efter nästan två års arbete inleds på måndag en 42 dagar lång rättegång i det stora barnsexfallet där en gotländsk man, som arbetade inom vården, gjort sig misstänkt för flera fall av bland annat utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuell handling av barn samt våldtäkt mot barn.

– Att ha ett mål där man har varit uppe i 120 målsäganden, det har jag aldrig varit med om. Även på riksnivå är det ett väldigt stort mål. Det har varit mycket ensamarbete, vilket är tungt på många sätt men också jättespännande, säger mannens försvarsadvokat Tomas Pettersson.

LÄS MER: Åtalas nu misstänkt för barnsexbrott

Artikelbild

| Försvarsadvokat Tomas Pettersson.

Åklagare Susanne Wihlborg har väckt åtal i 47 olika mål, och ytterligare 17 åtal väntas.

Hur är det att försvara någon som är misstänkt för den här typen av brott?

– Vi försvarar aldrig vad en människa har gjort, vi försvarar människan. Det är jätteviktigt med ett starkt rättssystem där en misstänkt person har rätt till ett vettigt och effektivt försvar. Så jag tycker att det här är det finaste man kan göra.

Men du är en aktiv feminist som företräder män som är misstänkta för kvinnomisshandel och våldtäkt mot barn. Hur går det ihop?

Artikelbild

| Rättegången väntas ta 42 dagar och vid eventuellt överklagande kommer det att bli fler dagar i hovrätten.

– Vi feminister förstår att ibland krockar extremt starka rättighetssystem: varje ung kvinnas rätt att färdas genom livet utan att bli kränkt, slagen och våldtagen med varje misstänkt brottspersons rätt till ett effektivt försvar, säger han och fortsätter:

– Det handlar om mänskliga rättigheter, rätten till liv och hälsa och rätten till en rättvis rättegång. Det är rättighetsaspekter kontra säkerhetsaspekter, två olika rättighetssystem som jag som feminist älskar lika mycket båda två.

Artikelbild

| Tomas Pettersson driver byrån Advokat Gotland AB på S:t Hansgatan i Visby.

LÄS MER: Så tog misstänkt pedofil kontakt med unga

Under de senaste två åren har Tomas Pettersson rest runt i landet och hört offrens versioner. Endast 16 av de 47 målsägandena bor på Gotland.

Artikelbild

Hur känns det att möta barnen?

– Om jag kände och försökte sätta mig in i ett slags lidande och kränkning hos alla brottsoffer skulle jag inte räcka i många månader. Det handlar om erfarenhet, hur man gör för att lägga sina känslor åt sidan. Jag har bara en persons intressen att ta till vara, säger han.

Artikelbild

– Men det är klart att när vissa barn till exempel ger uttryck för att vuxensamhället inte räcker till, som det finns exempel på i det här ärendet, då tycker jag att det är jobbigt. Då tänker jag "ser inte alla de här vuxna människorna det, varför slår de inte larm?". Det har varit hemskt, fortsätter han.

LÄS MER: Gotlänningen misstänks för nya sexbrott mot barn

Tomas Pettersson riktar även kritik till hur förhören har gått till, och menar att förhörsledarna varit för inriktade på att förstå vad det är som eventuellt har drivit mannen.

– De har ställt ovidkommande frågor om motivet. Fokus borde vara ligga på vad han eventuellt har gjort, inte varför.

Han riktar även kritik till att det tagit nästan två år för Susanne Wihlborg att väcka åtal.

– Det ska bli skönt att rättegången drar igång. Jag har haft en väldigt frågande inställning till varför åtalet inte kom in förra våren som det var planerat.

Du tycker att det kunde ha gått snabbare?

– Det är klart att de hade kunnat.