Författaren och eldsjälen Boy Larsson har tidigare släppt böcker om uppväxtförhållanden, släktforskning och politik. Nu jobbar han på sin femte bok, där han har gjort en djupdykning i Gotlands fattighus och fattigstugor.

Men när han på fredagen för snart två veckor sedan lunchade på Coop Forum på Stenhuggaren gjorde han en fruktansvärd upptäckt.

– Jag skulle gå på toa och lämnade kvar min pärm med allt mitt bokmaterial och min surfplatta. Jag sitter ofta där och skriver och har lämnat pärmen flera gånger förr. Jag var borta i högst fem minuter, och när jag kom tillbaka var pärmen borta, berättar Boy Larsson.

Han frågade direkt personalen om de hade sett något – men det hade de inte. Han begav sig därför till polisstationen för att anmäla stölden. Väl där var bemötandet kyligt, menar han.

– Visst har jag ett eget ansvar i det, man ska inte lämna sina saker så där. Men nu var skadan redan skedd och jag behövde hjälp, men det var de på stationen inte så intresserade av, säger Boy Larsson.

Tjuven eller tjuvarna fångades på Coops övervakningsfilm – men polisen har fortfarande inte varit där och tagit del av filmen.

– Nu har det gått så lång tid så jag tror inte att jag någonsin kommer att få tillbaka mina saker, säger Boy Larsson.

Han har därför fått börja om från början med boken.

– Som tur är har jag lite material sparat. Det här är min femte bok så jag vet att man inte kan ha allt sparat på samma ställe. Men det är försmädligt att jag har förlorat intressanta handlingar och min surfplatta, säger han.

Boy Larsson har arbetat på boken i snart ett år och har ungefär ett års arbete kvar.

– Man blir arg när något sånt här händer. Men jag ger inte upp, jag tänker fortsätta skriva.