SOS Alarm fick vid 15.52 in larmet om en gräsbrand längs med väg 647 mellan Bro och Fole. Inringaren Emmy Karlsson hade sett rök från vägen och valde att gå in i skogen. Hennes kompis Elin, som fanns i bilen bakom, och ett äldre par följde även de med in.

– Det var små lågor som kom och det låg precis intill en rishög. Vi försökte först släcka elden och sedan kom det äldre paret, som som tur var hade med sig vatten. Annars vet jag inte hur det hade gått, säger Emmy Karlsson.

Branden var nämligen alldeles i närheten av en avverkningshög på 4 gånger 80 meter.

– Det var tur att vi passerade förbi när vi gjorde. Annars hade det säkert tagit eld i rishögen, säger hon.

Var det självklart att åka in?

– Absolut, det fanns ingenting att tveka kring. Särskilt inte när man vet hur torrt det är och hur lätt det kan ta sig, säger Emmy Karlsson.

Räddningstjänsten hyllar nu deras insats och menar att det var avgörande för brandens utveckling.

– Det var ett helt fantastiskt ingripande från allmänheten som både larmade och sedan själv vattnade på branden. Vi behövde bara vattenbeskjuta området lite när vi kom fram, det var mycket bra gjort, säger Emil Skoglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Joakim Nyman, yttre befäl vid räddningstjänsten på Gotland, var ute på platsen och är väldigt nöjd över hur man agerade i samband med gräsbranden.

– Det var ett väldigt rådigt ingripande och man blir glad över att de inte bara kör förbi. De flesta stannar till, men det finns dem som bara kör förbi och berättar att det troligen brinner på ett ställe. Då säger man att de inte har tid att stanna och kör vidare, säger han.

Joakim Nyman menar att det här är ett exempel som verkligen bör lyftas fram och att han är väldigt glad över Emmy Karlsson och de andras insats.

– Om de bara hade åkt förbi nu och inte valt att stanna, då vet jag inte hur det hade gått. Då tror jag att vi hade fått stå här och jobba med branden hela natten lång. Rishögen låg väldigt nära den plats där det brann. Det här ingripandet är något som vi gärna mer av, de har gjort precis så som man skall göra, säger han.

Emmy Karlsson menar att det var självklart att ingripa och att räddningstjänsten även ska hyllas.

– Det är bra att de kommer så snabbt och det är en otrolig trygghet att de finns, säger hon.