Det var den 12 december i fjol som en man i 30-årsåldern försökte döda en annan man genom att hugga honom flera gånger med en kniv samtidigt som han sparkade honom. Det var på en parkering i Hemse som händelsen inträffade. Kniven träffade offrets huvud och överkropp. Han fördes med ambulans till lasarettet i Visby och hölls nedsövd under ett dygn. Åklagaren Susanne Wihlborg har tidigare sagt att offret skulle ha dött om han inte fick snabb vård.

LÄS MER: Man åtalad för mordförsök

På fredagseftermiddagen kom domen mot den åtalade. Gotlands tingsrätt dömer honom inte för mordförsök som åklagaren ville utan för grov misshandel. Straffet blir fängelse i tre år och sex månader. Den dömde ska också betala skadestånd till offret på nästan 60 000 kronor. Anledningen att han inte döms för mordförsök är, enligt tingsrätten, att åklagaren inte har kunnat bevisa att den dömde hade ett uppsåt att döda.

Den dömde själv menar att han handlade i nödvärn efter att de båda kommit i bråk.

Förutom grov misshandel döms mannen även för olaga hot, grov stöld och ringa narkotikabrott

Fallet har blivit uppmärksammat efter att det kom fram att SOS inte larmade ut räddningstjänsten i väntan på att ambulansen skulle komma. Vittnen och andra personer i närheten hjälpte den knivskadade i väntan på sjukvårdspersonalen. Efteråt har SOS Alarm sagt att anledningen till att man valde att inte kalla in räddningstjänsten var säkerhet för personalen.

LÄS MER: De larmades inte till platsen