– Förundersökningarna är i ett känsligt skede just nu och vi jobbar brett och försöker sammanställa det vi har, säger Conny Johansson, yttre befäl på polisen i Visby.

Under helgen och senaste veckan har Visby och Hemse tillsammans drabbats av ett tiotal inbrott och polisen tror sig se ett samband mellan de olika inbrotten, men enligt Conny Johansson är det än så länge för tidigt att dra några slutsatser.

– Gotland är väldigt förskonade från gängligor som härjar runt. Här handlar det som oftast mer om missbrukare och ungdomsgäng som drar runt. Men vi ska inte utesluta att det skulle kunna vara en eller flera ligor inblandade.

Artikelbild

| Conny Johansson yttre befäl på gotlandspolisen anser att tryggheten är viktigast.

Vid flera av inbrotten verkar klockor och smycken ha varit målet. Sten och Ann Wikström fick dubbel påhälsning både söndag- och måndagnatt. Där hade gärningsmännen huggit sig in genom ytterdörren med en yxa. Vid inbrottet blev paret av med ett guldarmband och en klocka som värderas till 50 000 kronor.

– Vi frihetsberövar folk i andra ärenden hela tiden och har ingen misstänkt för inbrotten i nuläget. Vi genomför brottsplatsundersökningar på samtliga ställen och försöker säkra spår efter gärningsmännen, säger Per Bäckström på gotlandspolisen.

Trots viss materiell förlust för de inbrottsdrabbade så anser polisen att säkerheten och tryggheten är det viktigaste.

– Det är framförallt känslan av otrygghet av att få påhälsning i sitt hem, så tryggheten är något vi tycker är oerhört viktigt, säger Conny Johansson.