Det var 26 augusti förra året, som två pojkar, nu 16 och 17 år gamla, tände eld på ett papper som de slängde in i en stor rishög vid Rävhagens idrottsplats.

LÄS MER: Polisen fick tvinga bort nyfikna

Den 650 kubikmeter stora rishögen brann kraftigt och lågorna syntes från stora delar av Visby. Stora insatser krävdes av både räddningstjänst och polis för att skydda allmänheten. Ledningsstolparna i närheten brann och välte vilket gjorde att elledningar föll över vägen strax intill den större rondellen vid Ica Maxi. Det fanns också en spridningsrisk till omgivande byggnader och det blev skador för drygt 700 000 kronor varav 670 000 kronor handlar om de skador som Geab fick på ledningsstolpar och högspänningskabel.

Artikelbild

WEBB TV + TEXT: Bil kör in i ledningen och välter

Brottsrubriceringen är mordbrand. Geab och ägaren till rishögen yrkar att pojkarna ska betala motsvarande belopp solidariskt. Även pojkarnas respektive vårdnadshavare krävs på skadestånd på närmare 9 000 kronor per åtalad.

LÄS OCKSÅ: De filmade när de tände på

Under förhören erkänner de båda åtalade brott, dock inte mordbrand. Som bevis finns en film som de åtalade själva spelade in med mobiltelefon, då de tände eld på rishögen.

Artikelbild

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.