Den gotländske mannen, som arbetat inom vården, är misstänkt för bland annat sexuellt ofredande, sexuell posering, köp av sexuell handling samt våldtäkt mot barn. Utredningen omfattade tidigare ett 70-tal barn, men när åklagare Susanne Wihlborg väcker åtal mot mannen kommer cirka 40 målsäganden att vara kvar, varav ett 20-tal finns på Gotland. De fall som lagts ned har haft dåligt bevisläge.

LÄS MER: Så tog misstänkt pedofil kontakt med unga

Susanne Wihlborg berättar att det tagit längre tid än väntat att avsluta stämningarna.

– Sedan den misstänkte släpptes förra hösten har jag inte haft lika mycket tid att arbeta med ärendet. Vi måste i första hand prioritera de ärenden där personer är frihetsberövade vilket innebär att det här fått stå åt sidan.

LÄS MER: Sexbrottsmisstänkt släppt av hovrätten

Hon berättar att hon begärt att få tid avsatt för att så snart som möjligt kunna slutföra alla stämningsansökningar, men när allt kan vara klart vågar hon inte säga.

– En del åtal är färdiga, men inte lämnade till tingsrätten. Det återstår ännu vissa målsäganden, men jag är i slutskedet av att stämma, säger Susanne Wihlborg.

LÄS MER: Sexbrottsanklagad dömd till fängelse

Den misstänkte mannen dömdes förra året till fängelse för upprepad misshandel av sin sambo och deras gemensamma barn. Det var i samband med gripandet som de misstänkta barnsexbrotten uppdagades.