Det var i början av maj som fyra personer häktades misstänkta för grovt narkotikabrott och polisen menade att de bedrivit en omfattande försäljning av kokain. I juli släppte de fyra männen på fri fot av Gotlands tingrätt och de är inte längre misstänkta för grovt narkotikabrott – utan narkotikabrott av normalgraden. Om någon av männen skulle dömas för brottet riskerar man fängelse i upp till tre år.

– Men om man tidigare är ostraffad blir det ofta att man får en villkorlig dom, säger Ayman Aboulaich, förundersökningsledare vid polisen.

Han väntar ännu på svar från NFC, Nationellt forensiskt centrum, och därefter ska man ta kontakt med de misstänkta och deras försvarsadvokater.

– Då får vi se om de har något mer att tillägga, därefter får vi gå vidare till åklagare och se om de går vidare med ett åtal. Men jag hoppas det blir den här sidan årsskiftet, vårt ärende är dock inte lika prioriterat när vi inte har någon frihetsberövad, säger han.

Ayman Aboulaich säger att det har varit en omfattande utredning och att mer än tio personer antingen lär få strafföreläggande eller åtalas för ringa narkotikabrott. Det utöver de fyra männen som misstänks för narkotikabrott av normalgraden.

– Jag tror personligen att ärendet är mer omfattande än så här. Men det är vad vi har kunnat bevisa, säger Ayman Aboulaich.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.