I nuläget är uppgifterna knapphändiga men det rör sig om en brand eller någon form av rökutveckling som flyg har sett från luften och rapporterat in. Räddningsstyrkor från Slite, Fårösund och Visby är på väg. Enligt de första uppgifterna är det strax norr om vägen som går över till Furillen som det brinner.

LÄS MER: Räddningstjänsten avråder från eldning på ön

Uppdaterad 13.52:

Artikelbild

| Branden söder om Lergrav var snabbt under kontroll.

Räddningstjänsten är på

– Det är någon typ av rökutveckling i området. Vi går in i skog och mark och letar vidare. Mer vet vi inte än, säger Emil Skoglund på räddningstjänstens presstjänst.

Är det nära bebyggelse?

– Det vet vi inte än, säger Emil Skoglund.

Artikelbild

Uppdaterad 14.39:

Räddningstjänsten har nu kontroll över den mindre brand på 25 x 50 meter som startade mellan Lergrav och utfarten till Furillen.

Artikelbild

– Det har brunnit cirka tio meter från bebyggelse, på någons tomt, väster om vägen, rapporterar Helagotland.se:s fotograf och reporter på plats, Dennis Pettersson. Förutom räddningsbilar från Fårösund, Slite och Visby larmades även en tankbil och en bil med bandvagnar på släp ut. De två enheterna har fått åka hem igen. Brandmännen jobbar nu med eftersläckningsarbetet genom att hacka upp rötter och kontrollera att elden inte sprider sig.

– Man blir hispig av sådana här larm för det är så extremt torrt just nu, säger yttre befäl Joakim Nyman.