Skeppet ligger för närvarande förtöjt vid Fyrisåns östra strand, strax norr om Kungsängsbron. Det var vid 22:40 på onsdagskvällen som räddningstjänsten larmades om att det skulle brinna på båten, rapporterar UNT

– När vi kom dit kunde vi se att det hade brunnit lite grann, men att det hade självslocknat. Men sen var det någon som hade kapat trossarna till båten också, så den låg helt löst, sade Per Johansson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, till tidningen.

Enligt Per Johansson hade båten inte flutit i väg när brandkåren kom fram till platsen:

Artikelbild

– Nej, då låg den fortfarande stilla. Så de måste ha kapats nu. Det verkar vara någon som vill göra sig av med båten.

Vid 23:30 på onsdagskvällen var polisen också på plats vid Skeppet. Enligt obekräftade uppgifter till tidningen ska båten då ha luktat starkt av bensin. Strax därefter meddelade polisen att branden ska ha varit anlagd.

– Ja, det råder det inga som helst tvivel om. Vi har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand, sade Andreas Örth, befäl vid polisens regionledningscentral.

Polisen kunde strax innan midnatt natten till torsdagen berätta att man lämnat platsen och att förhör hade hållits med ett antal vittnen som befunnit sig i närheten. Det finns i nuläget ingen misstänkt för brottet.

– Men vi har gjort ett antal beslag, som förhoppningsvis kan leda oss närmare en gärningsperson, sade Andreas Örth.

UNT har tidigare rapporterat om att Skeppets kontrakt på den nuvarande kajplatsen gick ut den sista augusti. Att ägaren trots det inte har flyttat på båten har bland annat lett till hård kritik från båtägare.

Det omskrivna, och tidvis skandalomsusade, skeppet låg under 1990-talet i Visby hamn och gick då under namnet Graceland. Den nuvarande ägaren tog över 2003. Efter flera stökiga år med bland annat brand på båten och indraget alkoholtillstånd på grund av oren sprit lämnade Graceland Gotland under våren 2007. Efter några års tystnad dök sedan fartyget upp i Uppsala, där det sedan blivit kvar, först under namnet Svalan och senare under det nuvarande namnet Restaurang Skeppet.