Vid 9.40 fick Sjöräddningssällskapet larm om att en 32 meter lång båt börjat ta in vatten utanför Faludden på södra Gotland. RS Vändburg, med lånad båt från Fårösund, och en räddningshelikopter från Ronneby var snabbt på plats för att assistera dem ombord på båten.

– Det är en större träbåt som har haft problem och tar in vatten, säger Anders Lännholm, räddningsledare på JRCC.

Samtliga fem personer som var ombord hade strax innan 12.00 lämnat båten och togs i land med hjälp från Sjöräddningssällskapet.

– Vi har räddat personerna och båten är ankrad kvar där ute. Livräddningen är avslutad och alla fem är i säkerhet, säger Carl-Johan Tylegård, stabsmedlem vid JRCC.

Ärendet har lämnats över till Kustbevakningen som vid 13.00 var på väg till platsen med två enheter från Oxelösund och Oskarshamn. Sent på lördagen gick Kustbevakningen ut med ytterligare information.

– Haveristen, som ankrat cirka två nautiska mil från land, tar in vatten. Maskinerna har slutat fungera och pumparna har stannat. Når vi fram i tid är första prioritet att hindra fartyget från att sjunka. Då kan vi också stoppa utsläppet och förhindra att 1 200 liter diesel läcker ut, säger Malin Cardell, operativ ledare på Kustbevakningens ledningscentral i Stockholm.

Texten uppdateras under söndagen.