Den aktuella händelsen ska enligt åtalet ha skett i Visby i mars tidigare i år. De två män som är målsägande i åtalet, i den del som rör hemfridsbrott, kontaktade polis efter att 56-åringen olovligen ska ha stannat kvar i deras bostad trots att de bett honom att gå. Enligt målsägandena har den åtalade mannen kallat dem för "jävla invandrare" samt tagit foton av dem efter att de ringt polisen.

När polis kom till platsen ska den åtalade ha satt sig till motvärn genom att uppträda aggressivt, veva med armarna samt spjärna emot med armar och ben för att förhindra poliserna från att ingripa mot mannen, vilket ligger till grund för åtalet om våldsamt motstånd. Uppgifterna styrks även av polisernas egna vittnesmål. Enligt de två anmälarna ska den åtalade även ha kallat poliserna för "idioter". Mannen ska även ha skrikit "you will burn" till de målsägande, enligt en av poliserna.

Den åtalade har i förhör nekat till anklagelserna angående hemfridsbrott, men erkänt att han gjort sig skyldig till våldsamt motstånd. Han hade druckit alkohol vid tillfället och säger i förhör att han inte uppträtt aggressivt innan poliserna kom till platsen, och att "det fick honom att brista för honom" när anmälarna tillkallade polis. Han uppger även att han hamnade i ett känslomässigt kaos på grund av privata händelser samma dag.

56-åringen åtalas även för grovt rattfylleri, sedan han ska ha kört bil i juli 2016 med en alkoholkoncentration i sitt blod på 1,01 promille. Han ska bland annat ha kört vingligt och vid flera tillfällen kört på fel sida av vägen. Den åtalade erkänner brottet.