Filmklippet hittar du här till höger (i desktopp) och i bildsnurran (i mobilen)

Visby vattentorn byggdes 1925 för att vattenledningarna som då började utvecklas krävde en reservoar för att hålla ett jämnt tryck i stadens avloppssystem.

– Innan vattentornet byggdes var det mer lokala lösningar som gällde, man gick och hämtade sitt vatten i en brunn på stan helt enkelt. När man sedan byggde vattenverket vid Langes hage så tillkom också vattentornet, som en mer allmän lösning, säger Roland Hoas på Tekniska förvaltningen.

I dag reglerar tornet vattentrycket för hela Visby samt ut till Själsö i norr och utåt Västergarn i söder. Övriga delar av Gotland har andra vattentorn och pumpstationer som upprätthåller vattentrycket, bland annat vattentornen i Slite för norra ön och Alva/Hemse på södra ön.

– I Visby pumpas vatten upp till tanken i tornet, och när nivån sjunker så går det ut vatten i ledningarna, fortsätter Roland Hoas.

Tornet är 49 meter högt. Vattentanken rymmer 450 kubikmeter och är placerad uppe i tornet under tegeltaket. Då och då tömmer man tanken för att rengöra den. År 2007 renoverades hela tornet både in- och utvändigt.

– Vattennivån uppe i tanken ligger på 35 meter över marken, och för varje meter så stiger trycket med ett hekto. Så nere på hamnen i Visby är det ett helt annat tryck än uppe, säger Roland Hoas.

Artikelbild

Med det här reportaget startar vi en webb-tv-serie där vi vill visa er dolda platser på Gotland. Vilka stängda dörrar skulle du vilja kika in bakom?

Mejla oss på redaktion@helagotland.se så ska vi göra vad vi kan för att ta oss in och filma.