Det var under Annie Lööfs (C) tal i Almedalen under onsdagen som medlemmar ur den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, försökte störa ordningen genom att bland annat ropa ”folkförrädare” åt partiledaren. Flera som befann sig i Almedalen reagerade – och vissa agerade – däribland medlemmar ur organisationen Kriminellas revansch i samhället, KRIS.

– Det var inget planerat, men när vi hörde dem gapa kände vi att vi ville visa att de inte kan bete sig så, säger Paul Barath, förbundsordförande för KRIS.

För att visa sitt missnöje valde flera medlemmar att omringa nazisterna.

Artikelbild

– Vi ville sprida trygghet, säger Paul Barath.

Deras tysta aktion hyllas nu i sociala medier.

– Vi är jättetacksamma. Om de gör något i kväll igen kommer vi att vara där. Jag tror att allmänheten och andra organisationer och partier kommer att backa oss. Centerpartiet har redan sagt att de kommer att stå där om vi står där, säger Paul Barath.

KRIS är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället. Paul Barath sträcker nu ut en hand till medlemmarna i NMR.

– De kanske behöver vår förening i framtiden. Då är de välkomna om de lämnar sina gamla värderingar och sitt gamla liv bakom sig. Vi kommer alltid att stå emot deras åsikter, men vi är inte emot dem som individer om de behöver vår hjälp, säger Paul Barath.