Idén fick Amelie von Zweigbergk, som är chef för industriell utveckling på intresseorganisationen Teknikföretagen, efter förra årets Almedalsvecka. När allt möblemang som hennes intresseorganisation använt skulle bort vid veckans slut förstod hon att sakerna inte skulle återanvändas.

– Jag insåg att allt det här går bara till tippen. Det är inte okej när vi pratar så mycket om hållbarhet. Det är ju bra grejer som skulle kunna leva i många år.

Därför har hon i år tagit initiativ till en auktion, där hennes organisation ska auktionera ut hela sitt möblemang och en hel del andra spännande föremål. Bland annat 330 kvadratmeter virke, ett “helt hav” av kuddar och en rejäl isborr. Amelie von Zweigbergk ska själv vara auktionsförrättare på torsdagens auktion, och har redan införskaffat en klubba. Hon hoppas att fler arrangörer ska följa efter och hålla liknande auktioner.

Artikelbild

| En av auktionsobjekten är en stor isborr. "Den är brutal", säger Amelie von Zweigbergk.

– Vi får se hur stort det blir. Vi hoppas att det ska bli en ny trend. Jag tror inte att vi är de enda som lämnar saker i grovsoporna.

Alla intäkter av auktionen kommer att gå till Mattecentrum, en ideell förening som ägnar sig åt att ge gratis läxhjälp i matte till barn och ungdomar. Amelie von Zweigbergk spenderade själv högstadie- och gymnasieåren på Gotland, och hoppas att auktionen ska kunna bli ett startkapital för verksamhet på ön.

– De vill hemskt gärna starta en läxhjälp på Gotland, men det har hittills inte lyckats.

Hon hoppas att gotlänningar dyker upp och drar fördel av svinnet från Almedalsveckan.

– Det känns också som ett schysst sätt att ge tillbaka till gotlänningarna.