Ni anser att Almedalsveckan har blivit för ytlig och stressig?

– Det görs bra försök att bygga bra möten, nackdelen när de flesta arrangörer väljer att lägga sina aktiviteter under måndag till onsdag är att programmet blir för späckat för att skapa dialog och inte bara monolog, säger Anna Olin Kardell, erfaren Almedalsmoderator sedan 2003.

Har Almedalsveckan växt för mycket?

– Nej, men arrangemangen blir för koncentrerade för att vi som medverkar ska hinna reflektera över den information vi får, säger Ida Karlbom.

Fanny Mardirossian som deltagit i Almedalen sedan 2008, varit politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen och projektledare för Moderaterna:

– Har du hyrt en lokal dyrt för tre timmar, är det naturligt att du vill pressa in så många punkter som möjligt på den tiden för att få valuta för pengarna.

De menar att det är svårt för företag att motivera resan med höga kostnader.

Ida Karlbom fyller i:

Varför inriktar ni er på just företagsfrågor?

– Vi upplever att politiken pratar "här och nu" och tar för lite hänsyn till att det samtidigt tas globala företagsbeslut som kommer att påverka våra svenska företag, säger Ida Karlbom, tidigare talskrivare åt Filippa Reinfeldt som arbetat med att arrangera möten under Almedalsveckan.

Konceptet trion tagit fram är "Framtidslandet Sverige".

– Vi vill lyfta framtidsfrågor vi saknar idag, hur företagare ska överleva i det nya arbetsklimatet med gigekonomi - där fler jobbar som frilans vilket påverkar sjukpenning och pensioner, säger Anna Olin Kardell.

– Det går aldrig att förutsäga framtiden och vilka branscher som går bra, men vi kan vara beredda inför frågor som hur vi behåller Sveriges position som innovativa, säger Fanny Mardirossian.

Två av er har varit verksamma för Moderaterna - hur politiskt är ert initiativtagande?

– Vi startar Almedalen Weekend utan ett visst företag eller parti, utan som privatpersoner och småföretagare vi själva är. Vi är naturligt intresserade av utvecklingen, säger Fanny Mardirossian.

Almedalsveckans projektledare Mia Stuhre är positiv till att arrangemangen sprids över flera dagar.

– Vi kan se en avmattning under veckan. Alla initiativ är bra så länge de sker på en arena som är tillgänglig för alla.