Kvarteret Blåklinten, mellan Stenkumlaväg och Söderväg i närheten av rondellen där dessa gator möts, har länge återfunnits på listor över Visbys mest förorenade platser. Detta då tomten huserade ett gasverk mellan åren 1916–1954.
Men vart de giftiga restprodukterna från industrin egentligen har tagit vägen är okänt. Nyhetsmagasinet Horisont har grävt länge för att få klarhet i detta, och avslöjade för fyra år sedan kopplingar mellan gasverket och förorenad mark på helt andra platser i Visby. Närmare bestämt handlar det om kvarteren Sillen, Rödspottan, Siken, Sjötungan, Forellen, Guldfisken och Piggvaren i norra delen av staden, där en färsk rapport bekräftar att det kan handla om förorenade slaggprodukter från gasverket.
I senaste numret av Horisont presenteras ytterligare uppgifter. Starka indikationer pekar på att slagg och aska från industrin även har använts i husisolering. De fastigheter som tidningen nu skriver om ligger i stället närmare Blåklinten, där själva verket en gång låg.
Det handlar om boende på Gotenhofsgatan, som hittat kolstybb och aska vid renoveringar – och där det åtminstone i ett fall redan var känt var materialet kom ifrån.
– De förra köparna sa att man hade fått askan från gasverket, berättar fastighetsägaren Anita Hammarberg för Horisont.
Region Gotlands Anders Nyberg förklarar för tidningen att sådant här material behandlades på helt andra sätt förr i tiden, då kunskaperna om föroreningar var betydligt mindre än i dag.