I trädgården

Sparris är lätt att odla själv

Många har stor respekt för att odla sparris, men den är lättodlad. Det enda är att den vita är lite jobbig att skörda.
Chili. Nya chiliplantor på väg, efter att mössen ätit upp fröna i den första sådden.
Foto: Rolf Jönsson
Laddar...
En av flera stora sparrisodlare på ön är Margareta och Göran Hoas vid Lilla Bjers i Västerhejde. De odlar både vit och grön sparris, och liksom andra odlare säljer de också två år gamla plantor för den som vill ha sin egen husbehovsodling.
- Vi tycker inte att det konkurrerar med vår egen verksamhet. Tvärtom, ju mer intresse för sparris, desto bättre.

Man kan så sparris direkt på växtplatsen eller i krukor, men det tar flera år innan de ger skörd. Färdiga plantor planteras i april - maj. Till ett hushåll kan det vara lagom med 10 - 15 plantor, eftersom man bara skördar några skott åt gången.
Plantera i en 20 centimeter djup fåra eller grop, gödslad med stallgödsel. Tillväxtpunkten ska hamna ungefär tio centimeter under marknivå. Täck plantorna med ett lager jord och fyll igen fåran efterhand som sparrisen växer.
- Vi lägger bara ner plantorna i fåran med rötterna åt ett håll. Tre eller fyra plantor per meter är lagom, säger Margareta Hoas.

Året efter planteringen kan man skörda lite under ett par veckor. Fortsättningsvis skördas sparrisskotten under maj och juni. Efter skörd gödslar man, sen får plantan växa. Har man kupat upp jorden för att få vit sparris ska den jämnas ut när skörden avslutats. När den sirliga busken börjar gulna på hösten klipps den av och komposteras.
Sparrisplantan kan bli nästan hur gammal som helst, men den sprider sig utåt som de flesta perenna växter och avkastningen avtar. Den trivs allra bäst på sandjord och behöver inte vattnas mycket.

Runt om på ön kan man hitta vildväxande plantor, förvildade, tror Margareta Hoas.
- I mitten av 1900-talet odlades jättemycket vit sparris på Gotland, innan den konkurrerades ut av den tyska och polska. Många tror att man måste skörda vit sparris på natten, men det är nog för att den förr skickades med mjölkbilen till Klintebys på morgonen.

Trots den kyliga våren spirar en hel del primörer på gården i Västerhejde. Vid en lada tittar nyvakna humleskott upp. De kan också ätas som sparris.
En kund köper några knippen ramslök och berättar att hon hackar den och blandar med salt smör. Kryddsmöret fryses in i glasburkar och används till sommarens grillrätter.
I växthuset står sommarens grödor på tillväxt, ännu för späda att ätas. Men utanför är rabarbern redo att skördas till paj och annat gott.
- Ett år gick vi in för att varje dag ha en ny primör på bordet. Vi provade det mesta som går att äta och det funkade hela säsongen, berättar Margareta Hoas.

Kajsa Sundberg
skriver om trädgård för Gotlands Allehanda.
Har du tips eller frågor?Mejl:
tradgard@gotlandsallehanda.se eller post: GA, box 1284, 621 23 Visby.

Hem i varje socken. Följ med BoBra på en rundresa till öns socknar från A till Ö.

Blåljus - senaste nytt om brott och olyckor


 

Hitta allt om Gotland



Månadens bild

FRÅGAN

Kör du motorcykel?

Ja, det är frihet!
Nej, det är livsfarligt!

 

Alltid aktuell webb-tv



Lokala nyheter i mobilen: mobil.helagotland.se

 

 

GT-klotet 2014



Tipsa oss! tips@helagotland.se 0498-202460

Om tipsfunktionen>>


Läsa dagens tidning? Klicka nedan!


Gotlands Allehanda som e-tidning

Gotlands Tidningar som e-tidning
Charter
LMS
Hotel

 

Länk till gotland.net


Webbkameror

Länk till Gotlands Medias läsarpanel
Tyck till om det redaktionella innehållet och om annonser i GA, GT och på helagotland.se






Idag serveras: