Förra årets vinnare Öja, representerade av Per-Åke Ekelöf och Annelie Rylander, lämnade över stafettpinnen i form av ett gårdskors till Hemse hembygdsförenings ordförande Sune Johansson. Från Öja fick Hemse även ta emot bland annat en klocka i sandsten.

Åsa Gustafsson, ordförande för LRF Hemse/Alva, höll ett anförande.

– Det är en ära. Hemse har inte alltid det bästa ryktet, men det har förändrats. Nu lyfts metropolen fram, som utgör Sudrets hjärta. Det är nu upp till alla här att tillsammans förvalta det här priset, sade Åsa Gustafsson till den samlade folkskaran och fortsatte med att berätta vad som kommer ske i Hemse under året.

Artikelbild

| Sune Johansson tar emot gårdskorset från Annelie Rylander.

 

"Sudrets Hjärta" är den slogan som Hemse använder sig av, och den parollen utgjorde ett tydligt tema för dagen. Företaget Heart of Sweden bjöd på röda vaniljhjärtan till det efterföljande fikat, och Länsbygderåd Gotlands ordförande Bengt Wickman överlämnade en skulptur gjord av Ingela Åkerlund på just det temat. Wickman passade också på att betona vikten av att värna om Hemse som serviceort.

– Det är mycket på gång här i Hemse, och vi måste vara rädda om serviceorter som denna, sade han.

 

Artikelbild

| Bengt Wickman överlämnade en skulptur gjord av Ingela Åkerlund. ..

Som ordförande i Hemse hembygdsförening gläds Sune Johansson gläds åt utmärkelsen.

– Absolut, det känns väldigt roligt. Vi hoppas att det här ska innebära ett uppsving. Ett år går dock fort och jag hoppas på att det kommer in rikligt med förslag från innevånarna på vad de önskar ska hända i Hemse under det här året, säger Sune Johansson.

Artikelbild

| ...som togs emot av Åsa Gustafsson.

 

Årets socken instiftades 1990 av Fole-Lokrume Rödakorskrets. Vinnaren av årets socken utses av en kommité, som består av sex representanter: två från Fole-Lokrume Rödakorskrets, två från Hela Sverige ska levas gotlandsavdelning (Länsbygderåd Gotland) samt två representanter från föregående års vinnare, i det här fallet Öja.