Orkar inte fortsätta med biodlingen efter branden

- Jag var på väg att trappa ner, men det var inte så här jag hade tänkt sluta.Det säger Per-Inge Pehrsson dagen efter branden i Rone, då 1,5 ton honung förstördes i lågorna.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-01-09 04:00
Per-Inge Pehrsson förstod ganska snabbt på onsdagskvällen att den lilla byggnaden vid Autsarve i Rone inte skulle gå att rädda. Huset var helt övertänt när räddningstjänsten var på plats. Vid lunchtid i går var brandmännen tillbaka vid Autsarve för eftersläckning. Då hade redan Per-Inge Pehrsson synat brandplatsen.
- Det är helt nerbränt. Ett och ett halvt ton honung, alla maskiner och mitt virkesförråd, allt är borta, konstaterar han.
Per-Inge Pehrsson bor i Visby men hade varit vid sitt hus i Rone sedan i måndags för att arbeta med fjolårets skörd. 2008 var ett dåligt år, men gav ändå 1,7 ton honung och nästan allt fanns i ladan.
Under onsdagen arbetade han med att värma honung och vid 16-tiden var han sista gången ute i ladan för att flytta om i värmeskåpet. Därefter tog han sig ett bad i bastun och satte sig sedan framför tv:n.
- Då ringde min fru Monika från Visby. Grannarna hade upptäckt branden och ringt in till stan, berättar Per-Inge Pehrsson.
- Jag ringde brandkåren, men fick beskedet att det redan var larmat och att en bil var på väg. Jag kom ut på gården ungefär samtidigt som brandbilen körde in.

Troligen elfel
Per-Inge Pehrsson har sedan 1990 tagit hem hundra ton honung, som värmts i torkskåpet i ladan för att packas i glasburkar. Anläggningen började bli gammal och han tror själv att något elfel i skåpet kan ha orsakat branden. Men helt säker är han inte.
- Branden fick en så oerhört snabb start. Kan det verkligen starta så häftigt av ett elfel, undrar han.
Han påpekar att det bara är några veckor sedan en äldre ladugård brann ner vid Findarve i Rone.
Som mest har Per-Inge Pehrsson haft hundra bisamhällen och sålt honung till affärer både på Gotland och i Stockholm. Nu har han 15 kvar och var på väg att trappa ner. Men det var inte så här han tänkte sluta.
- Just nu känns det jobbigt och tomt, säger han.
Slunga, värmeskåp, silanläggning och förpackningsmaskin - ja, allt det som behövs för att ta hand om honung - förstördes i branden. Att fortsätta innebär att börja om från början.
- Jag försöker tänka kreativt, men jag har nog inte det rätta engagemanget längre för att fortsätta med biodling. Du vet, att ta hem honung är tungt som sakran, och jag är på väg att fylla 72, säger Per-Inge Pehrsson.
I början av april vaknar bina.
- Jag ska nog sälja samhällena. Det ringde faktiskt en odlare redan morgonen efter branden och ville köpa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om