Rättegången är ett stycke svensk rättshistoria.

För första gången någonsin ställs misstänkta inför rätta för grovt fornminnesbrott, något som kan ge upp till fyra års fängelse.

Under sex dagar ska åklagaren Mats Wihlborg lägga fram bevisningen, de misstänkta förhöras och experter på mynt, datorer och arkeologi uttala sig om fakta som kommit fram i utredningen.

Artikelbild

En av de huvudmisstänkta i plundringshärvan.Illustration: Eva HC Nyström

De tre huvudmännen är bosatta i Mellansverige och misstänks ha letat i genom markerna i flera socknar på ön med metalldetektorer, och sedan grävt upp sina fynd. Bara i Alva tros man ha lagt beslag på ett tusental mynt till ett värde mellan 700 000 kronor och 1,2 miljoner.


Greps vid fritidshus
Historien rullades upp hösten 2009. Då polisanmälde länsstyrelsen att någon grävt 250 gropar på en yta av 20 gånger 20 meter i en Åker i Alva på södra Gotland.

- Området var väl genomsökt. Det hade skett vid flera tillfällen och flera gärningsmän hade varit där, berättade Mats Wihlborg inför rätten i går.

En av de åtalade männen ägde ett fritidshus i Hejde, där trion också greps av polisen en dag i början av november 2009. I huset fanns flera metalldetektorer, GPS-utrustning, spadar, flera uppsättningar leriga kläder och stövlar, ett omfattande kartmaterial med förteckningar över tidigare kända fyndplatser på Gotland, kompletta med detaljerade positioner samt kemikalier som enligt åklagaren använts för att rengöra silverföremål.

Artikelbild

| Åklagaren Mats Wihlborg står bakom åtalet i den historiska rättegången.


Manipulerade lyktor
En av männen ägde en bil som manipulerats så att det enkelt gick att koppla ur belysningen och köra nattetid utan att fordonet röjs av sina lyktor.

I bilen hittades också ett par mjuka metallstycken fulla med avtryck från forntida mynt. Enligt utredningen hade styckena använts som underlag när böjda mynt rätats ut.

Artikelbild

| Den 45-årige mannen och hans försvarare Lars Dahlström. Till höger 46-åringen som för polisen och tingsrätten erkänt en del av det han anklagas för.

Bland beslagen från husrannsakningar i männens hem finns även flera datorer med listor och koordinater till platser på Gotland som sedan tidigare är kända av arkeologerna. Det mesta av uppgifterna är offentliga och finns tillgängliga för alla på Riksantikvarieämbetets hemsida.


Sparade mejl
Det finns även mejl sparade från 2003 som enligt åklagaren visar att männen diskuterade metalldetektorer, intressanta markområden på Gotland samt resor till ön.

Artikelbild

| De båda misstänkta huvudmännen.

Bevisen mot männen radades upp i tinget i går, ett efter ett.

Endast en av de tre männen, 46-åringen, har erkänt brott. I går eftermiddagen hördes han av åklagaren inför rätten - samt markägare, arkeologer och personal från Riksantikvarieämbetet som följde förhandlingen från åhörarbänken.


Letat fynd i Europa
Mannen har ägt metalldetektorer i flera år och har många gånger rest till andra länder i norra Europa för att leta efter fornfynd. Hobbyn är laglig i många länder, och upphittaren får exempelvis i England behålla det som hittas, förklarade han.

Hösten 2009 hade han några dagar ledigt från jobbet i Stockholm och reste till Gotland för att hjälpa sin vän, den åtalade 45-åringen, att installera en braskamin och ordna ett krånglande avlopp i dennes fritidshus i Hejde.

Efter att ha åkt runt och tittat på den gotländska naturen beslutade han sig en kväll för att ge sig ut med sin metalldetektor.

Utrustningen låg nämligen kvar i huset sedan sommaren, då han först varit i Danmark på en laglig letning för att sedan resa till Gotland med familjen på semester.

Metalldetektorn fick helt enkelt inte plats i bilen hem när semestern var över, förklarade han, och berättade hur det kändes att gå där på åkern i Alva:

- Det var en enorm frihet att gå där och leta. Jag kände en stor avkoppling i min annars stressade tillvaro, samtidigt gnagde mitt samvete. "Så här får du inte göra, du gör fel" .

Den första natten var han ute ensam, men de följande nätterna hade han sällskap av ytterligare en person, medger han.

Men hur mycket åklagaren än lirkade vägrade den åtalade berätta vem denne person var.

Kamraten, den 45-årige stugägaren, låg i alla fall hemma och sov, hävdade 46-åringen.

Totalt hittades ungefär 250 mynt i åkern. De rengjordes och fördelades i små plastpåsar.


Kartor över fyndplatser
I tidigare förhör med polisen har mannen sagt att han funderade på att sälja dem, men den uppgiften stämde inte, hävdade han plötsligt i tingsrätten.

- Jag är felciterad. Jag skulle bara ha mynten att titta på.

I fritidshuset fanns en dokumentportfölj med ett arkiv av kartor och andra uppgifter om gotländska fyndplatser. Flera av dem bar 46-åringens fingeravtryck, har polisens tekniska undersökning visat.

Mannen hade inte heller någon klar förklaring till detta.

- Hypotetiskt sett har jag kanske tagit på blanka pappersark som det senare skrivits ut kartor på, sa han.

Åklagaren kritiserade mannen för att vara osäker och svävande kring vissa uppgifter, medan andra delar av redogörelsen som inte direkt berörde brottsmisstankarna var desto rikare på detaljer.

Den tredje huvudåtalade är en 39-årig man som hävdar att han befann sig i sommarstugan för att hjälpa ägaren med det elektriska i huset.


Passion för Rubiks kub
De tre männen delar inte bara intresset för historia och gamla mynt. De förenas också av sin stora passion för Rubiks kub, det färgglada mekaniska pusslet som blev populärt på 80-talet. Männen deltog i nationella och internationella tävlingar och befann sig i fritidshuset för att träna på kuben, hävdar de.

39-åringen ska höras i dag tillsammans med den 45-årige mannen, en myntsamlare som säger sig ha stort intresse för gotländsk historia.

Även antikvitetssamlaren från Skåne som köpte en bit av ett trasigt krucifix ska höras i dag. Biten var ett av flera silverföremål som han handlat av 45-åringen.

Resten av krucifixet hittade arkeologerna senare i åkern i Alva.